728×90 – glava
728×90 – glava
Lenart: Čistilno napravo bodo gradili z javno – zasebnim partnerstvom

Lenart: Čistilno napravo bodo gradili z javno – zasebnim partnerstvom

Znano je, da na območju občine Lenart od štirih čistilnih naprav deluje samo ena, dve delujeta pomanjkljivo, centralna čistilna naprava pa sploh ne deluje. Lenarška občina je zdaj v fazi razpisa za oddajo koncesije za upravljanje kanalizacijskega sistema in izgradnjo centralne čistilne naprave. 

Omenjena naprava, ki ne sploh ne deluje, tudi nikoli ni dobila uporabnega dovoljenja. V zvezi z njo je Občina Lenart lani dobila tožbo proti izvajalcu, Cestnemu podjetju Maribor v višini 1.200.000,00 €.

Ker je omenjeni izvajalec v stečaju, najbrž občina tolikšnega zneska ne bo mogla izterjati. Kot že napisano, je lenarška občina v fazi razpisa za oddajo koncesije, koncesionar pa naj bi sam zgradil čistilno napravo, ki se bo nato še 15 let odplačevala. Kot je še pojasnil župan Janez Kramberger, ima občina gradbeno dovoljenje za čistilno napravo, ni pa za ta projekt uspela pridobiti nobenih sofinancerskih sredstev.

Sorodni prispevki

2 komentarjev

 1. Drago

  nekdo bi moral graditi ČN po gradbenem dovoljenju, ki ga je pridobila občina. Razen, če je to gradbeno dovoljenje brez razdelane tehnologije čiščenja, je to kot tista o lulčku in kropivah. Najlažje je z tujim lulčkom po koprivah mahat.

  Reply
 2. Poznavalec

  Projektant te nedelujoče čistilne naprave, ki jo je zgradilo Cestno podjetje je bil Nikolaj Šiško, takratni “hišni” projektant, takratnega župana. Bila je to edina čistilna naprava, ki jo je projektiral, saj je bil in je projektant le za stanovanjske objekte, torej nima nobenega osnovnega znanja o čistilnih napravah. Tehnologijo za to čistilno napravo je dobavilo Hrvaško podjetje Tehnix, ki je takrat komaj to tehnologijo še preizkušalo, torej smo bili Lenartčani in Voličinarji “poskusni zajčki”, danes ima to podjetje prepoved prodaje te tehnologije na Hrvaškem, saj ta tehnologija ne deluje!
  Evropskih srestev za obnovo čistilne naprave ne bomo nikoli dobili, saj evropska sredstva so le namenjena za novogradnje čistilnih naprav in ne za sanacije starih!
  Če želimo rešit reko Velka in Pesnica, nam ne preostane druga, kot da Centralno čistilno napravo Lenart, žal, zgradi koncesionar sam.
  Zahvala za to, pa gre bivšemu županu, ki je odobril in celo zahteval vgradnjo Tehnixove tehnologije!

  Reply

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X