728×90 – glava
728×90 – glava
Kaj pomeni pepelnična sreda?

Kaj pomeni pepelnična sreda?

Pepelnična sreda ali na kratko pepelnica je premakljiv praznik in ga praznujemo po pustnem torku oziroma 46 dni pred veliko nočjo. S pepelnico se začenja postni čas in pepelnična sreda je prvi postni dan, tudi strogi post.

Včasih je polnočni zvon označil začetek posta, na ta dan pa ponekod duhovniki opravljajo tudi obred pepeljenja. Po izročilu bi naj mašnik s pepelom “lanskih” oljk pokrižal čela vernikom in izrekel znane biblijske besede: “Spominjaj se, da si prah in da v prah se povrneš.”

Ta praznik nas vse opominja, da bi se vsaj v postnem času odrekli kakšni razvadi, nečemu kar nas veseli, se morda odpovedali določeni hrani. S tem bi spoznali vrednost odpovedovanja, s katerim pridobimo tudi mnoge kreposti in dejstva, da vsem ljudem vse dobrote niso same po sebi umevne in dane. To pa je tudi priložnost za kakšna dobra dela.

Kaj pomeni pepelnica za neoddana dekleta? 

Poseben običaj na pepelnico pa je vlečenje ploha. Dekleta, ki se v predpustu niso omožila, bi morala vleči na ta dan za kazen ploh. O tem poroča že Valvasor, ki pravi, da so morala dekleta, ki so se približevala tridesetim, pa niso bila oddana, fantom na vasi nekaj plačati ali pa so morala vleči ploh.

Ploh je bil velikokrat olupljen hlod, na katerega je bila pritrjena slamnata lutka, fantje pa so dekleta priganjali z biči, če niso pridno vlekla. Na zadnje so ploh prodali na dražbi, lutko vrgli v vaški vodnjak, kupnino pa, kot se spodobi, zapili na naslednjem plesu. Tako je bila stvar, kar se pusta in pepelnice tiče, končana do naslednjega leta.

O pomenu pepelnice in posta, ki se z njo začenja, se je z lenarškim naddekanom Martinom Bezgovškom pogovarjala Martina Robič Tišler:

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X