728×90 – glava
728×90 – glava
Vseslovenski protest kmetov na Dravskem polju

Vseslovenski protest kmetov na Dravskem polju

Jutri se bo ob črpališču Skorba pri Hajdini od 11.00 do 13.00 ure odvil vseslovenski protest lasnikov zemljišč na ožjih vodovarstvenih območjih za čisto pitno vodo. 

V shodu sodelujejo civilne iniciative Dobrovce, Apaško polje, Ljubljana ter Dravsko polje. S predstavnikom slednje iniciative Milanom Vnukom se je danes v oddaji Aktulno med 9.30 in 10.00 pogovarjal Damjan Veršič.

Kmetje zatrjujejo, da so razmere kmetovanja na najožjih vodovarstvenih območjih postale nevzdržne in jih postavljajo v neenakopraven položaj v primerjavi z ostalimi kmeti v Sloveniji, predvsem pa s primerljivimi kmetijami na vodovarstvenih območjih v sosednjih državah.

Kot argumentira Vnuk, lastniki zemljišč na najožjem vodovarstvenem območju ne morejo vstopiti v nobenega od okoljskih ukrepov, čeprav jih morajo obvezno in brezpogojno izpolnjevati. Izredno nizke odškodnine za zelo zahtevne in obvezne ukrepe pa država šteje kot državno pomoč. Vnuk še dodaja, da je država kmetom izdala odredbo, kako morajo na ožjih vodovarstvenih območij kmetovati, ni pa poskrbela za ustrezna denarna nadomestila ali nadomestna zemljišča.

Zahtevajo zagotovitev nadomestnih zemljišč za kmete 

Pripadniki omenjenih civilnih iniciativ od kmetijskega in okoljskega ministrstva zahtevajo zagotovitev nadomestnih zemljišč za kmete, ki so od te zemlje na najožjih vodovarstvenih območjih odvisni ali odkup zemljišč po primernih cenah. Prav tako zahtevajo, da se denarna nadomestila izločijo iz državne pomoči, saj bi na tak način kmetje lahko vsaj iz evropskih sredstev dobili nadomestila za ukrepe, ki jih na vodovarstvenih območjih morajo na zahtevo ministrstev izvajati.

Fotografija je simbolična. 

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X