728×90 – glava
728×90 – glava
Poznate babičin recept za ajdove žgance?

Poznate babičin recept za ajdove žgance?

V občini Selnica ob Dravi že kar nekaj let ob sobotah pripravljajo Selniško tržnico dobrot. To soboto, 21. februarja, od 8. ure naprej, vas Turistično društvo Selnica ob Dravi vabi na kuho Babičinih ajdovih žgancev.

Turistično društvo Selnica ob Dravi je skupaj z Društvom podeželskih žena in deklet Selnica ob Dravi organiziralo prvo tržnico v okviru občinskega praznika. Z obiskom in prodajo so bili takrat zadovoljni tako tisti, ki so svoje izdelke in pridelke prodajali, pa tudi obiskovalci tržnice. Obe društvi s podporo občine zdaj tržnico selniških dobrot pripravljata vsako soboto med 8. in 11. uro na prostoru pri bivši gostilni Topler.

Poznate recept za ajdove žgance?

Po babičinem receptu za prave ajdove žgance potrebujemo domačo ajdovo moko – to bodo iz ajde v ročnem mlinu zmleli kar na tržnici, potem pa skuhali prave ajdove žgance, kot so jih kuhale naše babice, obiskovalci pa jih boste lahko poskusili še vroče. Zanje zavremo in solimo vodo (vode naj bo 2 ali 3-krat toliko kot je ajdove moke).

Ko voda zavre, vanjo vsujemo moko. Pustimo vreti približno 15 minut, nato maso obrnemo, na sredini prebodemo in kuhamo še 10 minut. Odlijemo vodo (nekaj je prihranimo, da jo dodamo ajdovim žgancem, če so presuhi). Segrejemo mast in jo zlijemo v lonec z žganci. Premešamo. Žgance z vilico nadrobimo v skledo in jo posujemo z ocvirki, ki smo jih pred tem na hitro popekli na nekaj olja, da so lepo porjaveli.

Če bodo tudi v Selnici ob Dravi ta vikend Babičine ajdove žgance zabelili z ocvirki pa boste morali preveriti kar sami.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X