728×90 – glava
728×90 – glava
25 let skavtsva obeležili tudi v Mariboru

25 let skavtsva obeležili tudi v Mariboru

Skavtstvo ni en dogodek, ni le ena akcija, ampak življenje,” so ob praznovanju 25. obletnice obstoja zapisali mariborski skavti.

Kdo so skavti?

Slovenska skavtska organizacija (Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov) je prostovoljna nacionalna mladinska organizacija, ki se ukvarja z vzgojo in izobraževanjem otrok in mladih, da bodo lahko postali trdne osebnosti, odgovorni državljani ter člani krajevnih, narodnih in mednarodnih skupnosti.

Temelji na načelih, ki jih je v začetku 20. stoletja napisal Robert Baden-Powell, ustanovitelj skavtskega gibanja. ZSKSS je bilo ustanovljeno leta 1990 na temeljih predvojnega slovenskega skavtstva. ZSKSS ima približno 4500 aktivnih članov. Razdeljeni so v štiri starostne skupine (večinoma so stari od 6 do 30 let); vodi jih okoli 820 voditeljev prostovoljcev. Vsako leto izvedejo več kot 300 večdnevnih zimovanj in poletnih taborov ter drugih dejavnosti, ki so dopolnilo šoli predvsem na področju aktivnega državljanstva, osebnostnega razvoja, okoljske vzgoje, medgeneracijskega sodelovanja in pridobivanja veščin za samostojno življenje.

Skavti že 25 let v Sloveniji

Skavti v Sloveniji praznujejo 25 let obstoja. V teh letih so naredili premnogo korakov, dvignili ogromno zastav, postavili mnogo šotorov in prižgali veliko ognjev. Vsak skavt je član skavtske skupnosti v kateri se trudijo videti tudi potrebe družbe – in odgovoriti nanje. Zato že nekaj let aktivno, z dobrimi deli praznujejo 22. februar – rojstni dan skavtskega Bi-Pija (ustanovitelja Roberta Baden Powla) in njegove žene Olawe. Dogodek, ki se imenuje “World thinking day” praznujejo skavti po vsem svetu.

Skavtska maša v Mariboru

Minulo nedeljo, 22. februarja, so se člani stega Maribor 2 srečali na skupni nedeljski maši v cerkvi Svetega rešnjega telesa v Mariboru. Po maši so zbrani dvignili zastave, stisnjeni pod dežniki obnovili skavtsko obljubo in med seboj podelili dogodivščine, ki so jih v preteklih letih doživeli. Voditelji, otroci in njihovi starši so nato sedli k skupnemu kosilu in za konec upihnili 25 svečk na velikih tiramisujih, s katerimi se je posladkalo vseh sedemdeset zbranih.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X