728×90 – glava
728×90 – glava
350 kmetov na vodovarstvenih območjih grozi z gnojnico

350 kmetov na vodovarstvenih območjih grozi z gnojnico

Na Hajdini pri Ptuju se je v petek na protestnem shodu zbralo 350 kmetov zaradi nemogočih pogojev za kmetovanje na vodovarstvenih območjih. S pristojnega ministrstva ni bilo nikogar, zato so kmetje zagrozili z gnojnico.

Z ministrstva ni prišel nihče

Približno 1400 hektarjev slovenskih kmetijskih površin leži na prvem vodovarstvenem območju, kjer so omejitve za kmetovalce najstrožje. Zaradi teh omejitev številne kmetije počasi propadajo in na to so želeli kmetje opozoriti s protestnim shodom za čisto pitno vodo. Kmetje zahtevajo primetno odškodnino ali nadomestna zemljišča, ki jih ima v lasti država.

Pogovor in dogovor o slišanem kmetje zahtevajo takoj, prvo razočaranje pa so tokrat doživeli ob spoznanju, da si nihče iz Ljubljane ni vzel časa za pot na Hajdino. Če bo ignoranca trajala, bodo protest stopnjevali, je povedal Milan Unuk, ki je minuli teden shod napovedal tudi na valovih našega radia.

Minister napoveduje iskanje rešitev, a z “realnimi pričakovanji”

Odziv na petkov shod v Hajdini so povzeli na Slovenski tiskovni agenciji. “Če so kje težave, se lahko nanje opozori tudi na takšen način. Vsi v tej državi pa verjetno razumemo, da je prva prioriteta zaščita vode in da jo moramo ščititi vsi,” je izjavil Židan.

Na tem področju je bil po njegovem mnenju v zadnjih letih narejen določen napredek. Na območjih, kjer so zaščitili vodo, kmetje sprva namreč niso bili upravičeni do odškodnine, ker je bil vsak dolžan zaščititi naravni vir. Nato so začeli izračunavati odškodnino, ki pa, kot opozarja minister, ni stvar pogajanj med vlado in kmeti, ampak gre za strokovni izračun.

Če se na nekem območju predpiše vodovarstveni režim, se kmetu zmanjša prihodek ali pa se mu povečajo stroški. “To se izračuna in ta razlika predstavlja odškodnino,” še dodaja Židan in argumentira, da med vlado in kmeti ne more biti pogajanj o tem kakšna bo odškodnina, ker gre tu za realno ocenitev zmanjšanja prihodkov ali povečanja stroškov.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X