728×90 – glava
728×90 – glava
Tina Maze na 51. Zlati lisici

Tina Maze na 51. Zlati lisici

Vikend poln presežkov in ponovno vzdušje kot si ga vsi ljubitelji alpskega smučanja zaslužijo. Do popolnosti pa je manjkala samo ena stvar – rezultat naše šampionke.

Že po sobotnem razočaranju na veleslalomski tekmi je Tina na trgu Leona Štuklja doživela sprejem in vzklike množice kot se za šampionko njenega kova spodobi. Ali kot je sama dejala, da se počuti kot »rokerska« zvezda!

Že petkovo žrebanje štartnih številk za sobotni veleslalom je pokazalo, da smo Slovenci, predvsem tukaj na štajerskem koncu, lačni takšnih dogodkov. Že takrat se je napovedoval rekordni obisk na 51. Zlati lisici.

Tako smo lahko v soboto ob čudovitem vzdušju pred 18 tisoč gledalci in sončnem vremenu, spremljali čudovit dogodek svetovnega pokala v alpskem smučanju. Tako je bilo vse do številke pet in tistih predzadnjih vratc, ko je pod Pohorjem nastala gromka tišina. Naša šampionka je žal končala v snegu in sobotno sonce je naenkrat postalo manj sijoče.

A vendar odziv navijačev je bil tisti, ki je tudi naši šampionki verjetno na obraz pričaral vsaj malo nasmeška. Navijači so hitro pokazali, kako se ceni šampione in z glasnimi vzkliki in aplavzom izrazili svojo podporo naši šampionki Tini.

Žal drugega močnega orožja v tem trenutku v ženskem delu alpskega smučanja Slovenci nimamo, zato tudi pričakovanja do ostalih deklet niso bila velika. So pa bila vsa deležna čudovitega vzdušja in navijanja pod Pohorjem. To pa velja tudi za vse ostale udeleženke 51. zlate lisice, ki so v en glas zatrjevale, da takšnega vzdušja na ženskih tekma ni nikjer drugje.

Seveda pa moramo ob tem povedati, da smo kljub vsemu ob čudovitem vzdušju do konca pospremili vse lisičke na sobotnem veleslalomu. In videli zmago Avstrijke Anne Fenninger, ki je tako z zmago izkoristila napako Tine in se ji v skupnem seštevku svetovnega pokala približala na vsega 84 točk zaostanka. Drugo mesto na sobotnem veleslalomu je zasedla Nemka Viktoria Rebensburg, tretja je bila Tina Weirather iz Liechtensteina.

In kako je bilo v nedeljo? 

Nedeljsko jutro nam je za razliko od sobotega, ko nas je grelo sonce, prineslo deževje in sončna očala je zamenjal dežnik. Razplet prvega teka je dal slutiti, da bi ob dobri vožnji v drugem teku naša Tina uspela poseči po stopničkah, saj je z zaostankom vsega +0,14 zaostaja za tretjim mestom. Kljub hladnemu vremenu in deževju smo vztrajali in ob nastopu Tine v drugi vožnji je snežni stadion ponovno grmel od navijanja.

Vendar ponovno tišina in še eno razočaranje za našo šampionko, ki si je resnično želela uspeha pod Pohorjem – morda celo preveč. Kot je dejala sama: »Ko ne gre, ne gre.« Ja in tokrat ji res ni šlo in tudi sama je v cilju to povedala vsem 8 tisoč navijačem: »Ne vem, kdaj sem nazadnje imela toliko smole. Nisem bila pri stvari, ta teden mi ni šlo nič, kot bi moralo iti. Žal pridejo taki dnevi, trudila sem se, žal mi je tudi zaradi navijačev, pa tudi zame, ker se zavedam, da so bile to pomembne točke. En tak vikend ni tragedija, je pa gotovo dobro opozorilo in upam, da se zberem za naslednje tekme.«

Zmage na nedeljski tekmi se je spet veselila Mikaela Shiffrin, ki je vso konkurenco ugnala za več kot eno sekundo. Američanka, ki je vodila že po prvi vožnji, se je veselila 13. zmage v karieri, prvič pa je postala zlata lisička – tekmovalka, ki je na Pohorju najhitreje opravila z vsemi štirimi vožnjami. Drugo mesto je osvojila Veronika Velez Zuzulova (SLK), tretjega pa Šarka Strachova (ČEŠ).

Kaj povedati ob koncu dogajanja 51. zlate lisice – organizatorji v en glas poudarjajo, da se z zadnjim dejanjem včerajšnjega dne, pričnejo priprave na 52. zlato lisico. In lisica drugo leto bo v organizacijskem odboru imela enega člana manj. Od vodenja tekmovanja se je s koncem letošnjih tekmovanj za zlato lisico poslovil Gorazd Bedrač. Verjamemo pa, da bodo tudi v prihodnje Pohorci s svojo voljo in trmo še uspešno nadaljevali s svojim delom – saj jim to enostavno uspeva in kot je župan MOM Fištravec dejal – kapo dol pred njimi! Bravo vsem!

Pripravil: športni dopisnik Dejan Stanko 

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X