728×90 – glava
728×90 – glava
Ptujčani potrdili 29,3 milijonski proračun

Ptujčani potrdili 29,3 milijonski proračun

Ptujski mestni svet je na včerajšnji seji mestnega sveta potrdil dobrih 29,3 milijona evrov visok proračun za letošnje leto.

Ta je res nižji kot v preteklih letih, a višji kot v prvem branju. 40 odstotkov sredstev namenjajo investicijam, predvsem dokončanju že začetih. Na ptujski občini so proračun sestavili ob predpostavki, da bo povprečnina v prvem polletju znašala 525, v drugem pa 500 evrov.

Večje investicije

Največ investicijskega denarja bo namenjenega za odvajanje in čiščenje odpadnih voda na Ptujskem polju, za kar bodo namenili tri milijone, 1,8 milijona evrov bo šlo za izgradnjo nove Osnovne šole Ljudevita Pivka, za nadaljevanje obnove dominikanskega samostana pa 1,4 milijona evrov. Načrtujejo še energetske sanacije v osnovnih šolah in nekatere manjše projekte.

Brez dodatnega zadolževanja ne gre

Po prvem branju in enomesečni razpravi so proračun na strani prihodkov povečali za 5 odstotkov. Župan Miran Senčar je pojasnil, da je tako zaradi posojila, ki so ga najeli za realizacijo P&R parkirišča na Zadružnem trgu. Senčar je povedal da drugih virov financiranja ni, zato so morali za ta projekt, deloma pa tudi za dokončanje projekta odvajanja in čiščenja odpadne vode, najeti 770 tisoč evrov kredita.

In podražitve? 

Mestni svetniki so na včerajšnji seji potrdili dvig cen komunalnih storitev, do katerega je prišlo zaradi znižanja doslej stoodstotne subvencije omrežnine (subvencija bo zdaj 65 odstotna). Za občane to pomeni približno 5,3 evre višji znesek na položnici. Drugih podražitev pa po Senčarjevih besedah letos ne načrtujejo.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X