728×90 – glava
728×90 – glava
Slovenska inovacija prinaša nova delovna mesta

Slovenska inovacija prinaša nova delovna mesta

Podjetje Quadrofoil, ki izdeluje vodna plovila, je podpisalo pogodbo o serijski proizvodnji teh plovil v prostorih slovenjebistriškega podjetja Alumero. S tem naj bi v letu 2017 ustvarili 200 novih delovnih mest. 

Alumero bo po pogodbi sodeloval pri prozvodnji, razvoju in financiranju tehnologije za energetsko učinkovita in tehnološko napredna ekološka plovila Qouadrofoil.

Začetek proizvodnje že konec marca

Marjan Rožman, direktor podjetja Quadrofoila, napoveduje začetek proizvodnje konec marca. Rožman še dodaja, da bo za uresničitev zastavljenih načrtov treba ekipo razširiti, predvsem s strokovnjaki tehničnih smeri. Kot še pove, bosta seveda obseg in dinamika zaposlovanja odvisni od uspešnosti prodaje, “če bo šlo vse po načrtih, bo do začetka III. faze proizvodnje v letu 2017 zaposlenih do 200 ljudi,” dopolni.

Najuspešnejši na sladkovodnih vodah, uporaben tudi na morju

Omenjena vozila z električnim motorjem bodo najuspešnejša na sladkovodnih vodah, saj je motor tih, brez emisij, prav tako ne povzročajo valov in posledično tudi erozije ne. Vozilo je sicer uporabno tudi na morju, kjer valovi do pol metra omogočajo plovilu letenje nad vodo, če pa so valovi višji se podvodna krila dvignejo iz vode nad trup in plovilo se potem obnaša kot klasičen čoln.

Posebna krila omogočajo letenje po vodi

Osnovna cena plovila Quadrofoil Q2A Electric je približno 15 tisoč evrov, Q2S Electric, ki ima močnejši motor in zmoglivejšo baterijo, pa stane 22.500 evrov. Plovilo meri 2,99 metra, poganja ga električni motor z manj kot petimi konjskimi močmi, zaradi posebnih kril ima plovilo takšen vzgon, da se pri hitrosti 10km/h trup dvigne iz vode in tako plovilo leti po njej. Baterija vozila lahko zdrži do 100 kilometrov vožnje.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X