728×90 – glava
728×90 – glava
Mednarodni projekt PORETEKS z reciklažo do kakovostnih izdelkov

Mednarodni projekt PORETEKS z reciklažo do kakovostnih izdelkov

Projekt PORETEKS je čezmejni okoljsko naravnan projekt, ki ga izvaja 7 partnerjev iz Slovenije in Hrvaške, glavno vodilo projekta pa je spodbujanje odnosa do varovanja okolja in zavedanje o možnostih ponovne uporabe že uporabljenih stvari, predvsem tekstila. 

Omenjeni projekt izvaja 7 partnerjev iz Slovenije in Hrvaške, med njimi je vodilni ZRS Bistra Ptuj ter partnerji iz Hrvaške. Projekt je bil s strani Službe vlade republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko odobren decembra 2013 in je financiran iz sredstev Evropskega teritorialnega sodelovanja Slovenija Hrvaška 2007 -2013. Sodelujoči zbirajo rabljeni tekstil in izvajajo modne delavnice.

Glavno vodilo projekta je varovanje okolja in možnosti ponovne uporabe

Glavno vodilo projekta je spodbujanje odnosa do varovanja okolja in zavedanje o možnostih ponovne rabe že uporabljenih stvari, ki jih dnevno odlagamo v koš in zavržemo, saj je v poplavi nizkocenovne ponudbe postala glavni faktor cena, nikakor pa kakovost. Na ta način organizatorji opozarjajo na pomembnost varovanja okolja in odnosa do dobrin, ki nas obdajajo.

Praktične rešitve, ki jih ponuja PORETEKS 

Da bi zadostili težnjam po okolju prijazni gradnji, bodo skozi projektne čezmejne aktivnosti izdelovali serijo alternativnega izolacijskega materiala iz recikliranega tekstila. Trajnost in rezultat projekta se bosta izkazala kot trajnostni življenjski slog, povečano zanimanje za okolje, dvig pomena uporabe odpadkov in nenazadnje nova lokalna delovna mesta.

Trenutno aktualne so modne delavnice

Javne služne Ptuj d. o. o in Mestno komunalno podjetje Čakom infrastrukturno skrbijo in zagotavljajo zbiranje odpadnega tekstila in skladiščenje. Omenjeni organizaciji skupaj z agencijo Evolution vsebinsko in logistično skrbijo za modne delavnice. Okoljsko raziskovalni zavod je pripravil čezmejno mobilno aplikacijo, s katero bo mogoče natančno najti mesta, kjer se lahko odlaga različne tekstilne odpadke.

Modna revija ob koncu modnih delavnic v Sloveniji in na Hrvaškem

Modne delavnice se bodo zaključile v Sloveniji 9. aprila z modno revijo v Kongresno kulturnem središču Dominikanski samostan na Ptuju. V istem mesecu se bo modna revija izvedla še v Čakovcu, ob koncu meseca maja pa še skupna modna revija v Varaždinu. Projekt se zaključuje v mesecu juniju.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X