728×90 – glava
728×90 – glava
Plazenje v Spodnjem Porčiču ogroža pet stanovanjskih hiš

Plazenje v Spodnjem Porčiču ogroža pet stanovanjskih hiš

V delu naselja Spodnji Porčič v občini Lenart se soočajo s posedenimi zemljišči, razpokami na hišah, plazenje območja pa ogroža pet stanovanjskih hiš. O tem smo se pogovarjali s tamkajšnjimi prebivalci, lenarškim županom Janezom Krambergerjem ter inženirjem Metodom Krajncem. 

Eden izmed tamkajšnjih domačinov Bojan Bezjak je za naš medij povedal, da se je zemlja okoli hiše pričela posedati, na objektu pa so se pojavile razpoke pri vratih, ob oknih in v kletnih prostorih. V našem studiu smo gostili tudi 80-letno Elizabeto, ki prav tako stanuje na tem območju ter pravi, da so razpoke na njeni hiši precej velike in se vedno večajo.

Območje si je že pred časom ogledal inženir gradbeništva Metod Krajnc, ki je tam opravil tudi analize: “Vse meteorne vode iz dvorišč zatekajo v hišo, tukaj je še dodatni problem pritisk CO2, ker je to območje mineralne vode. Posledično se tudi pod hišo Bezjaka in ostalih hiš vidi, da se teren izriva.” 

Kakšne rešitve se predvidevajo?

Krajnc napove, da se bo Bezjakova hiša stabiliziarala z globokimi drenažami, pri ostalih hišah, kjer še ni takega problema kot pri omenjeni, pa bo to globoko dreniranje dalo toliko pozitivnega vpliva, da se bo območje umirilo.

Kot dodaja lenarški župan Kramberger, so projekt za sanacijo hiše Bezjaka in za cesto, ki pelje mimo teh petih hiš, že naročili. “V naslednjem mesecu pričakujemo sklep Ministrstva za okolje in takrat bomo izvedli javno naročilo za izvedbo teh del,” še pove. S prvimi deli bodo začeli že v prvi polovici letošnjega leta, seveda ob predpostavki, da bo država sofinancirala projekt sanacije. “Ko bo ta globoka drenaža ob cesti narejena, se bo voda odstranila in takrat se bo tudi celotna površina stabilizirala,” še pojasni župan.

Problem financiranja

Krajnc ob tem še izpostavi problem financiranja, saj, kot pravi, država nima sredstev, da bi hišo vsakomur stabilizirala. Že sanacijo tega plazu je inženir ocenil na okrog 300 tisoč evrov bruto. Krajnc predlaga, da bi občina ljudem, ki so doma višje, z enim odlokom naložila odgovornost, da meteornih vod ne bi nekontrolirano spuščali v dolino, kljub temu, da je to na njihovem zemljišču. Vendar pa na ta predlog Kramberger odgovarja: “Mi seveda ne moremo vsakomur predpisati njegove odgovornosti, ki bi jo moral narediti sleherni sam, če hoče biti odgovoren do sebe in do svojih sosedov.”

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X