728×90 – glava
728×90 – glava
Bo ptujska bolnišnica ostala brez vrtčevskega bolnišničnega oddelka?

Bo ptujska bolnišnica ostala brez vrtčevskega bolnišničnega oddelka?

Nekatere lokalne skupnosti niso več pripravljene sofinancirati omenjenega bolnišničnega oddelka, zato je njegov obstoj ogrožen, saj vrtec ne more več pokrivati vseh stroškov. 

Nekatere občine se s pavšalnim plačilom ne strinjajo

Pri financiranju tega projekta je do zdaj namreč sodelovalo več občin na širšem ptujskem območju. Prav tukaj pa se zatika, saj velja dogovor med občinami, da te prispevajo denar glede na število bolnih otrok iz svojega okolja. Ker pa kljub temu ne zberejo dovolj denarja, da bi pokrili stroške delovanja tega oddelka, pa Mestna občina Ptuj kot ustanoviteljica Vrtca Ptuj pokriva razliko, kar na leto znaša okrog sedem tisoč evrov.

Zato zdaj predlagajo, da občine redno plačujejo pavšal glede na število bolnih. V občinah, kjer denarja za bolnišnični vrtec doslej niso prispevali, pravijo, da se s pavšalnim plačilom ne strinjajo, so pa pripravljeni poravnavati tisto, kar so dolžni.

Mesečna cena delovanja oddelka je dobrih tri tisoč evrov

Kot je na zadnjem kolegiju županov spodnjega Podravja razlagala Božena Bratuž, ravnateljica Vrtca Ptuj, ki si tako kot ptujska mestna občina želi z občinami skleniti dogovor o rednem sofinanciranju bolnišničnega oddelka vrtca, je mesečna cena delovanja bolnišničnega vrtca dobrih tri tisoč evrov, od česar Ministrstvo za izobraževanje zagotavlja 1317 evrov, kar pa predstavlja zgolj stroške dela. Dobro polovico denarja, 1683 evrov pa morajo zagotoviti v lokalnem okolju.

Oddelek otrokom pomaga do hitrejšega okrevanja

Ptujska bolnišnica je bila sicer druga zdravstvena ustanova v Sloveniji, ki je pred 40 leti, takoj za ljubljanskim kliničnim centrom, uvedla bolnišnični vrtčevski oddelek, ki otrokom pomaga do hitrejšega okrevanja. Po zadnjih podatkih se na otroškem oddelku ptujske bolnišnice letno zdravi blizu 1500 otrok. Ti ostanejo v bolnišnici v povprečju tri dni, med hospitalizacijo pa čas preživljajo tudi v družbi vzgojiteljice ptujskega vrtca.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X