728×90 – glava
728×90 – glava
Ob začetku pomladi letos še delni sončev mrk

Ob začetku pomladi letos še delni sončev mrk

Letos bo pomlad nastopila v petek, 20. marca ob 23.45. Prav na ta dan pa bomo na nebu v dopoldanskem času lahko opazovali tudi zanimiv astronomski pojav – delni sončev mrk. Kdaj točno ga bo opaziti? Prisluhnite posnetku. 

Meteorološka delitev letnih časov je vezana na začetek meseca v katerem sprememba letnega časa nastopi in se nekoliko razlikuje od koledarske, ki je vezana na astronomske spremembe in na položaj sonca na nebu. O tem se je z ljubiteljskim astronomom Darkom Žerjavom, članom astronomskega društva Orion iz Maribora, pogovarjal Maks Kurbus. 

 

Sorodni prispevki

1 komentar

 1. Darko

  Naslednjič bo iz Slovenije viden delni Sončev mrk dne 10.junija 2021. V Lenartu bo mrk trajal od 11:57 pa do 13:16. Vrhunec mrka pa nastopi ob 12:36 (UTC+2h). Takrat bo Luna pri nas zakrila le 7 % Sončevega navideznega premera.

  Bosta pa za nas pomembna v bolj daljni prihodnosti predvsem ta dva popolna Sončeva mrka.

  Dne 3.septembra 2081 bo POPOLNI SONČEV MRK.
  Centralna črta mrka bo šla tudi čez Slovenijo in sicer čez Kamniško – Savinjske Alpe in v bližini Celja. Popolni Sončev mrk bo takrat viden tudi iz Slovenskih goric. V Lenartu bo takrat popolni Sončev mrk dolg kar 3 minute in 55 sekund, trajal pa bo od 8:45 pa do 8:49 (UTC+1h).

  Dne 16.maja 2227 bo POPOLNI SONČEV MRK.
  Centralna črta mrka bo šla čez Slovenijo, med drugim bo šla tudi čez Slovenske gorice čez Območno enoto Lenart. Centralna črta mrka bo šla čez občino Jurovski dol čez Zgornje Partinje, Jurovski dol, Malno, Srednji Gasteraj in Žitence. Centralna črta mrka bo šla tudi čez občino Sveta Ana v Slovenskih goricah in sicer čez Ledinek in Zgornjo Ščavnico. Na centralni črti mrka v Jurovskem dolu in na Sveti Ani v Slovenskih goricah bo popolni Sončev mrk dolg 53 sekund. Trajal pa bo od 8:39 pa do 8:40 (UTC+1h). V Lenartu pa bo popolni Sončev mrk dolg 52 sekund.

  Reply

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X