728×90 – glava
728×90 – glava
Negotova usoda festivala Lent zaradi manj občinskih sredstev

Negotova usoda festivala Lent zaradi manj občinskih sredstev

V Mestni občini Maribor letos za področje kulture namenjajo za slabo desetino manj proračunskega denarja. Kaj to pomeni za kulturne organizacije? 

V predlogu letošnjega proračuna za mariborsko kulturo predvidevajo 7,3 milijona evrov, od tega naj bi 5,6 milijona šlo med javne zavode. Med nevladne organizacije pa naj bi z razpisi razdelili 750 tisoč evrov.

Kaj bo s festivalom Lent? 

Narodni dom Maribor bo tako prejel 370 tisoč evrov manj sredstev, kar je po besedah direktorja Vladimirja Rukavine šokantno. Kaj to pomeni za Festival Lent, ki je bil že lani tik pred odpovedjo, še ugotavljajo. Na mariborski občini pa pričakujejo, da bo letošnji Lent organiziran v okviru finančnih zmožnosti.

Možna uvedba vstopnine na Poletnem lutkovnem pristanu

Manj občinskega denarja – za okoli dva odstotka – bo prejelo tudi Lutkovno gledališče Maribor. To sicer po novem upravlja tudi prenovljeno minoritsko cerkev in ima zato še več izdatkov. Direktorica gledališča Mojca Redjko je povedala, da razmišljajo celo o vstopnini na Poletnem lutkovnem pristanu in o odpovedi lutkovnega bienala.

Tudi v Mariborski knjižnici napovedujejo črn scenarij

Proračun, ki ga bo mestni svet sprejemal v četrtek v prvem branju, nič dobrega ne obeta tudi za Mariborsko knjižnico. Direktorica Dragica Turjak je za RTV napovedala črn scenarij: “Skoraj nič nabave novega gradiva, nepokrita izplačila tretje četrtine plačnih nesorazmerij, premalo sredstev za materialne in obratovalne stroške, nič za investicijsko vzdrževanje dotrajanih prostorov in molk v zvezi z od leta 2008 načrtovano investicijo v osrednjo knjižnico.”

Foto: splet

 

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X