728×90 – glava
728×90 – glava
FOTO: Nekaj vidnih sprememb v Benediktu

FOTO: Nekaj vidnih sprememb v Benediktu

V občini Benedikt so poskrbeli za kar nekaj vidnih sprememb. Minuli vikend so v čistilni akciji očistili okolje, obrezali so Čolnikovo trto, potomko Stare trte iz Mariborskega Lenta, za spremembe pa bodo poskrbeli tudi s priključitvijo vseslovenski prostovoljski akciji Slovenske filantropije – Dan za spremembe. 

V čistilni akciji zbrali 6 m³  odpadkov

Akcije se je udeležilo nekaj več kot sto udeležencev, v njej pa so zajeli predvsem čiščenje obcestnih jarkov in robov cestišč, tako javnih poti kot lokalnih cest in pa tudi dele gozdov skozi katere potekajo ceste. Zbrali so okrog 6 odpadkov, predvsem gre za manjšo plastiko, pločevinke, papir in steklenice. Našli pa so tudi svinjske kože, okna in odpadno železo. Kot je povedal Milan Repič, predsednik občinske organizacije RK Benedikt, ki je sakupaj z Lovsko družino Benedikt – starešina Janez Čeplak in tamkajšnjo Občino akcijo tudi soorganiziral, večjih odlagališč niso našli, odpadkov je bilo resda manj kot v preteklih letih, so pa bili žal nekateri odseki cest še vedno zaskrbljujoče nastlani z odpadki.

Čolnikovo trto sta obrezala župan Milan Gumzar in viničar Zlatko Borak

Čolnikova trta, ki je potomka Stare trte – najstarejše vinske trte na svetu, in raste v neposredni bližini rojstne hiše Dominika Čolnika pri Svetih Treh Kraljih v Slovenskih goricah, je minulo nedeljo dočakala že 10. rez. Tega sta opravila župan Milan Gumzar, ki je hkrati tudi gospodar te žlahtne trte in občinski viničar Zlatko Borak. Za kulturni program pa so poskrbeli Kulturno društvo Vrelec Benedikt, Kulturno glasbeno društvo Benedictus, sdelovale so še Društvo kmečkih žena in deklet Benedikt ter Turistično – vinogradniško društvo Benedikt.

Dan za spremembe z otroško ustvarjalno delavnico

Dan za spremembe je vseslovenska akcija, ki jo pripravlja Slovenska filantropija in bo povsod potekala 28. marca v obliki prostovoljskih akcij. Te potekajo pod geslom Ne prepuščaj se toku, spreminjaj tudi ti. Prostovoljke iz Benedikta (Klementina Harl, Sabina Ketiš, Damjana Vajs in Martina Marušič) so na ta dan pripravile delavnice za naše najmlajše. Tema le-teh bo seveda velikonočno obarvana, kjer bodo otroci izdelovali piščančke, zajčke, narisali kakšno risbico ali izdelali velikonočno voščilnico. V akciji so se jim pridružile članice ročnodelskega krožka Plamenke, ki deluje pod okriljem KD Benedikt, pri sami organizaciji pa jim je pomagala občina in pa Lovska družina Benedikt.

Okolje je očiščeno, trta pripravljena na novo rodno leto, otroci pa so zagotovo tisti, ki si najbolj zaslužijo pozitivne spremembe v naši družbi.

Fotografije prvih dveh dogodkov si lahko ogledate spodaj, foto-zgodbo o Slovenski filantropiji pa bomo objavili po dogodku. 

Foto: Občina Benedikt

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X