728×90 – glava
728×90 – glava
Kaj za naše kmete pomeni ukinitev mlečnih kvot?

Kaj za naše kmete pomeni ukinitev mlečnih kvot?

Z današnjim dnem se na ravni Evropske unije ukinjajo mlečne kvote, s katerimi ta že trideset let omejuje presežne količine mleka in zagotavlja stabilnost te kmetijske panoge, ki sodi v Sloveniji med najpomembnejše.

V Kmetijsko-gospodarski zbornici Slovenije zaradi tega pričakujejo znižanje cen surovega mleka in krčenje števila pridelovalcev mleka. Obrambo pred upadom odkupnih cen mleka vidijo v boljši povezanosti celotne mlečne verige, zlasti v tesnejšem povezovanju rejcev. V ospredju je tukaj predelava mleka, neposredna prodaja na domu ali mlekomati.

Po njihovem mnenju bi bilo treba stremeti tudi k posebni kakovosti, npr. mleku s travnikov, ekološkemu mleku, mleku brez gensko spremenjenih organizmov, porabnike pa bi bilo treba tudi seznaniti s prednostmi svežega in pasteriziranega mleka v primerjavi s steriliziranim.

Kaj to konkretno pomeni za kmete na območju Slovenskih goric nam je pojasnil živinorejec in predsednik Kmetijske zadruge Lenart Ivan Rajšp, ki pa v tem ne vidi črnega scenarija.

Prisluhnite posnetku!

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X