728×90 – glava
728×90 – glava
FOTO: V Voličini postavili 17 metrov dolg presmec

FOTO: V Voličini postavili 17 metrov dolg presmec

Člani Turističnega društva Presmec z Dolgih Njiv pri Voličini so na cvetno nedeljo v Voličini postavil 17 metrov dolg presmec oziroma butaro. 

Kot vsa leta doslej, so presmec z Vogrinove domačije v središče Voličine pripeljali s konjsko vprego. Člani so izdelali tudi 200 manjših presmecev, ki so v nedeljo bili na voljo pred cerkvijo, ustvarili pa so še 2-metrski presmec, ki so ga postavili v občinski avli v Lenartu.

V spomin na Jožeta Vogrina, dolgoletnega predsednika in ustanovnega člana društva, ki je preminil v 72-em letu starosti, so izdelali 72 centimetrov visok presmec, ki so ga postavili na njegov grob na voličinskem pokopališču.

Zapisani v Ginnessovo knjigo rekordov z najvišjih presmecom in največjim adventnim vencem

Leta 1999 se je Turistično društvo Presmec iz Dolgih Njiv vpisalo v Guinnessovo knjigo rekordov zaradi velikanskega presmeca. Na cvetno nedeljo je 120 ljudi iz Dolgih Njiv proti Voličini ponosno neslo 303,8 metra dolgo butaro. »Kar mesec dni smo pletli presmec, za katerega smo porabili šest velikih prikolic zelenja. Ponosni smo, da nam je uspelo. Oddahnili smo si, ko je bil ovit okrog naše cerkve,« je takrat povedal ustanovitelj društva Jože Vogrin.

V društvu so podrli še en svetovni rekord. Z največjim adventnim vencem, ki je imel 100,85 m premera so se ponovno vpisali v Ginnessovo knjigo rekordov leta 2013.  Kot je po uradni meritvi orjaškega venca povedal geodet Darko Tot, je njegov obseg znašal neverjetnega 316,82 metra, premer pa 100,85 metra.

Foto: Sandi Vuzem

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X