728×90 – glava
728×90 – glava
Svetovni dan Romov bodo obeležili tudi v Podravju in Pomurju

Svetovni dan Romov bodo obeležili tudi v Podravju in Pomurju

Danes bodo svetovni dan Romov obeležili tudi Romi v Sloveniji. Osrednja prireditev bo v organizaciji Zveze Romov Slovenije v Murski Soboti, kjer bosta zbrane nagovorila predsednik DZ Milan Brglez in predsednica Sveta romske skupnosti Janja Rošer. V teh dneh se bo v čast temu dnevu zvrstilo več dogodkov še v Podravju. 

V Mariboru se bo odvil tridnevni dogodek, kjer bodo omenjeni dan praznovali skupaj s prvo obletnico prve romske restavracije v Sloveniji in EU, Romani kafenava

Razstava Romski genocid – del evropske zgodovine 

V okviru praznovanja bo na ogled razstava z naslovom Romski genocid – del evropske zgodovine, ki bo sicer odprta vse do 7. maja. Na razstavi v Galeriji EPEKA bo moč videti originalno knjigo romskih žrtev iz zloglasnega koncentracijskega taborišča Jesenovac, zaporniško obleko in številne fotografije. Odprli jo bodo jutri ob 13.00 uri skupaj s predsednico Sveta romske skupnosti Janjo Rošer, direktorjem Narodnega doma Vladimirjem Rukavino in predsednikom Zveze Romov Slovenije Jožekom Horvatom – Mucem. 

Tiskovna konferenca: Problematika Romov v Mariboru in okolici

V petek, 10. aprila, pa v Romani kafenava ob 10.00 uri napovedujejo novinarsko konferenco, kjer bodo gostje govorili o aktualnih težavah romske skupnosti. Sodelovali bodo: 

– Predstavnik Urada za narodnosti RS
– Predstavnik Mestne občine Maribor
– Predstavnik Centra za socialno delo Maribor
– Predstavnik Zavoda za zaposlovanje OE Maribor
– Fatmir Bećiri, predsednik Romskega društva Romano Pralipe Maribor
– Janja Rošer, predsednica Sveta romske skupnosti Slovenije
– Jožek Horvat – Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije 

Osrednja kulturna prireditev 

Ta pa se bo odvila v petek, 10. aprila, ob 12.00 uri, prav tako v Romani kafenava. Romsko društvo Romano Pralipe Maribor je za ta dogodek pripravilo pester in bogat kulturno-glasbeni program na katerem bodo nastopali trubaška zasedba Skandal bend, folklorna skupina Romano Pralipe, folklorna skupina Terne Romane luluđa, glasbena skupina Rom Art in učenci OŠ Maksa Durjave.

Svetovni dan Rominj

Romsko društvo Romano Pralipe Maribor in Združenje EPEKA sta za petek, 10. aprila, ob 13.00 uri v Romani kafenava pripravila še poseben kulturni in kulinaričen program, ki je namenjen predvsem Rominjam in ne-rominjam.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X