728×90 – glava
728×90 – glava
Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu tudi v Lenartu po akcijski ceni

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu tudi v Lenartu po akcijski ceni

V lenarškem zdravstvenem domu bo ta petek, 17. aprila, med 9. in 19. uro potekala akcija cepljenja pred klopnim meningoencefalitisom, in sicer po promocijski ceni 20 evrov za odrasle in otroke. 

Spomladi, ko smo ponovno veliko v naravi, je pravi čas, da poskrbimo za našo varnost, začenja se sezona klopov. Slovenija se namreč poleg baltskih držav uvršča med evropske države z najvišjo stopnjo obolevnosti za klopnim meningoencefalitisom. 

Tri stopnje bolezni

Kot je za naš radio pojasnil direktor ZD Doma Lenart Jožef Kramberger gre pri okužbi za tri stopnje. “Eno je vnetje možganskih ovojnic, drugo je težja bolezen, gre za vnetje možganskih ovojnic z vnetjem možganov in tretja, ki pa je huda bolezen, je vnetje možganskih ovojnic z vnetjem možganov in hrbtenjače,” pristavi Kramberger. 

Tri doze cepiva za tri leta varnosti pred boleznijo

Kot še pove Kramberger, posameznik cepivo prejme trikrat, in sicer po prvem cepljenju znova čez mesec dni in nato znova čez 5 mesecev. Na ta način smo tri leta pred boleznijo popolnoma zavarovani, po treh letih pa znova prejmemo poživitveno dozo in nato to isto dozo dobimo spet vsakih pet let. 

Direktor še svetuje, naj si, kadar gremo v naravo, nadenemo svetla oblačila, saj klopa na ta način tudi hitreje opazimo.  

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X