728×90 – glava
728×90 – glava
Za največji talni mozaik v Sloveniji potrebnih več kot 2000 ur

Za največji talni mozaik v Sloveniji potrebnih več kot 2000 ur

Minuli petek so v Hiši Stare trte na mariborskem Lentu uradno odprli Mozaik Stari trti. Gre za največji sodoben talni mozaik v Sloveniji.

Avtor mozaika je Igor Orešič, mojstrovina pa simbolizira tok reke Drave, v katerem odsevajo nekatere zgodovinske prelomnice mesta Maribor. S slavnostnim odprtjem mozaika so počastili tudi 8. obletnico delovanja Hiše Stare trte.

Leto dni za izdelavo

Investicija je vključno z načrtovanjem, pripravami in postavitvijo potekala od 6. decembra 2013 do 10. marca letos. Avtor je mozaik pripravljal dobro leto, vanj pa je bilo vloženih več kot 2000 ur dela. S skrbnim izborom kamenčkov je namišljenemu rečnemu toku dal vlogo nosilca zgodovinskih podrobnosti in z izrazno močjo mozaika hkrati ujel barvno raznolikost reke.

Zgodovinske podrobnosti so izražene v obliki simbolov, mestni viničar Stanislav Kocutar je izdelal vodnik z razlago simbolov, zloženko pa je izdal Zavod za turizem Maribor – Pohorje, kot upravljavec Hiše Stare trte in naročnik investicije.

Ob otvoritvi obeležili 8. obletnico delovanja Hiše Stare trte

Ob odprtju mozaika so obeležili tudi 8. obletnico delovanja Hiše Stare trte. Slednjo je vse od odprtja obiskalo več kot 360 tisoč obiskovalcev, medtem ko se je v njej zvrstilo 234 prireditev, Zavod za turizem Maribor – Pohorje pa je v objektu izvedel veliko protokolarnih dogodkov za Mestno občino Maribor in številne druge institucije, zavode in podjetja iz Maribora ter širše regije.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X