728×90 – glava
728×90 – glava
Nora pomladna izmenjava sadik in semen v Cmureku

Nora pomladna izmenjava sadik in semen v Cmureku

Minuli vikend je na dvorišču gradu Cmurek potekala „Nora pomladna izmenjava“ semen in sadik, v sosednjem Murecku pa so odprli tako imenovani skupnostni vrt.

Izmenjavo sadik, semen, nasvetov med sosedi in prijatelji na gradu Cmurek pripravljajo spomladi in v jeseni. V Muzeju norosti, kakor so poimenovali dogajanje na gradu takšno druženje in izmenjavo popestrijo tudi s kulturnim programom za otroke in odrasle. Številni vrtičkarji so semena in sadike izmenjali to soboto, 18. aprila.

Skupnostni vrt v avstrijskem Murecku

Prav tako je minuli vikend v avstrijskem Murecku potekala otvoritev tako imenovanega Skupnostnega vrta. Na Lendgasse so tako slovesno pričeli s projektom skupnostnega vrtnarjenja, dogodek pa so podkrepili z igrami, prigrizkom in zabavo. 

Številne prednosti skupnostnih vrtov

Razmah urbanega vrtičkarstva spodbuja vse več občin, ki svojim občanom oddajajo v najem kmetijske parcele. Prav urbani skupnosti vrtovi so po mnenju mnogih lahko model ponovnega oblikovanja lokalnih okolij kot skupnosti ljudi, ki se v okviru nekega interesa dogovarjajo z drugimi in skupaj oblikujejo najboljše rešitve.

Pridelava lastne hrane ima številne prednosti. Lokalna pridelava skrajšuje transportne poti in čas skladiščenja, zmanjšuje hrup, manjša je potreba po uporabi embalaže, v hrano ni treba dodajati umetnih barvil in konzervansov. To je le nekaj najpomembnejših prednosti lokalno pridelane hrane v primerjavi z uvoženo. 

Muzej norosti kot mednarodno interdisciplinarno vozlišče

Muzej norosti se vzpostavi kot mednarodno interdisciplinarno vozlišče za delovanje vseh akterjev, ki segajo na polje fenomena norosti. Njihove dejavnosti so:
1. primerjalno in mednarodno raziskovanje, zbiranje, dokumentiranje, ohranjanje in predstavljanje pojavnih oblik fenomena norosti, njegove zgodovine ter njegovega pomena v različnih družbenih kontekstih
2. sodelovanje v procesu dezistitucionalizacije v Sloveniji in širši regiji, s ciljem detabuizacije norosti in destigmatizacije oseb z izkušnjo norosti ter njihova vključitev v širšo družbo
3. raziskovanje, ohranjanje in revitaliziranje naravne in kulturne dediščine v čezmejni slovensko-avstrijski regiji ter samega gradu, ojačitev čezmejne skupnosti in razvoj novega turističnega centra

Sicer pa poleg izmenjav semen in sadik pripravljajo bralne krožke, razstave, predavanja, sejme in prijetna druženja.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X