728×90 – glava
728×90 – glava
“Les je nacionalna strateška surovina”

“Les je nacionalna strateška surovina”

Na posvetu o Umni uporabi lesa, ki je v organizaciji društva Mi za vse nas nedavno potekal v Centru Slovenskih goric v Lenartu, je Franc Pohleven, profesor na biotehniški fakulteti v Ljubljani izpostavil, da bi morala cela država najprej ugotoviti, da je les nacionalna strateška surovina in bi to morali tudi uresničiti. 

Gozd je edini naravni sestav, ki je odporen na suše in moče. Vse ostale rastline težje prenašajo vse bolj raznoliko vreme, ki je posledica človeškega ravnanja v preteklosti.

Leseni izdelki pripomorejo k zniževanju izpustov CO2 in dalj časa kot izdelek uporabljamo, bolj je učinkovit. Les je mogoče uporabiti za različne izdelke, sodobna obdelava s toploto pa omogoča še bolj raznoliko uporabo lesa, ki se ne spreminja več (ni več raztezanja) in je bolj vodoodporen. 

Politiki manjka pametna strategija

Pohleven verjame, da bomo lesu povrnili več veljave, saj so premiki k temu že vidni, čeprav so še neznatni. Veliko več ljudi se v zadnjem času namreč odloča za lesene hiše, zraven tega so v zadnjih letih zgradili tudi nekaj šol in vrtcev iz lesa. Vendar pa Pohlevna žalosti, da politika nima pametne gospodarske strategije, ki bi temeljila na naših danostih in možnostih. 

To, kar država podpira zdaj, je agresivno do narave

Če bi želeli povečati zanimanje za nakup izdelkov in objektov iz lesa, bi morala država posredovati s konkretnimi ukrepi – podobno kot že več kot 20 let stimulira kurjenje lesa – bi morala podpreti potrošnike, da bi kupovali izdelke in gradili objekte iz lesa, slednji bi morali biti cenejši od denimo plastičnih oken in armiranobetonskih objektov. Kot še doda Pohleven, je to, kar država podpira zdaj, agresivno do narave in tako bodo okoljsko breme plačevale še generacije za nami.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X