728×90 – glava
Leto 2015: “Odpoved fosilnim gorivom in vložek v obnovljive vire energije”

Leto 2015: “Odpoved fosilnim gorivom in vložek v obnovljive vire energije”

Danes, 22. aprila, praznujemo svetovni dan Zemlje. Ta dan je namenjen dvigovanju zavesti o varovanju okolja. 

Leto 2015 je eno najrazburljivejših let v okoljski zgodovini, saj je to čas, ko se bosta združila gospodarska rast in trajnostni razvoj. Prav tako je čas, v katerem naj bi svetovni voditelji sprejeli zavezujoči sporazum o podnebnih spremembah. V tem letu naj bi se državljani in organizacije odpovedali fosilnim gorivom in začeli vlagati v obnovljive vire energije.  

Manjša poraba vode iz javnega vodovoda in manjša količina zavržene hrane 

Slovenija je znana po tem, da je bogata z vodnimi viri. Po količini vode je namreč ena najbogatejših evropskih držav. Po podatkih statističnega urada RS, smo v letu 2013 porabili manj vode iz javnega vodovoda kot v letu prej, gospodinjstva so je porabila za 7,5 odstotkov manj, poslovni subjekti pa za 3,2 odstotka. Iz tega lahko sklepamo, da se čedalje bolj zavedamo pomembnosti vode za svoj obstoj in za obstoj planeta. 

Prav tako je naraslo ozaveščanje o razumni porabi hrane, saj je v letu 2013 prebivalec Slovenije proizvedel povprečno 72,1 kilograma odpadne hrane oziroma 63,5 odstotkov manj kot v letu 2008.  

Z manjšim izpustom ogljika nad revščino 

Podnebne spremembe najbolj prizadenejo ljudi z nizkimi dohodki. Revščina je resen svetovni problem, saj po oceni Svetovne banke živi v državah v razvoju v absolutni revščini več kot milijarda ljudi. Izkoreninjenje revščine po svetu je sicer mogoče, vendar le, če bi se vse države zavezale, da bodo zmanjšale izpuste ogljika, še zapišejo na Statističnem uradu. Tehnologijo za to namreč imamo, vse, kar potrebujemo, je le volja.  

V čast temu dnevu danes po vsem svetu potekajo aktivnosti, s katerimi želijo organizatorji prispevati k dvigovanju zavesti o varovanju okolja. Razne delavnice potekajo tudi po osnovnih šolah ter drugih ustanovah v Slovenskih goricah, kjer mlade upe učijo umnega ravnanja z našim planetom. 

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X