728×90 – glava
728×90 – glava
“Žvižgač ne postaneš, tak se rodiš”

“Žvižgač ne postaneš, tak se rodiš”

Humanitarno združenje za pomoč ljudem »ŽVIŽGAČ« je dobrodelno društvo, ki je bilo v Mariboru ustanovljeno 8. februarja letos.

»Žvižgači« zbirajo hrano, ki jo shranjujejo in delijo v tako imenovanem LODNu, ta bo kmalu odprt v Tkalskem prehodu. Prostore jim je v brezplačen najem podarila mariborska občina. Prav tako zbirajo prostovoljne denarne prispevke, s katerimi plačujejo položnice socialno ogroženim ljudem.

Za vse, ki bi želeli pomagati ali pa pomoč potrebujete…

 Nahraniti lačna usta in plačati položnice

Humanitarnost, ki jo opravljamo je samostojna, prostovoljna, nepridobitna, nepolitična in nereligiozna. Je društvo fizičnih in pravnih oseb namenjeno človekoljubnim dejavnostim,” so Žvižgači zapisali na svoji spletni strani. Naloge združenja so zbiranje sredstev za dobrodelne namene, zbiranje hrane, šolskih potrebščin, otroških igrač, organiziranje in prirejanje dobrodelnih prireditev, samooskrba, organizacija delavnic in organiziranje brezplačne učne pomoči.

„Žvižgač“ ne postaneš, tak se rodiš

V našem studiu, v oddaji Pod zvezdami, smo gostili vse glavne akterje tega humanitarnega združenja. Predsednik društva, pa tudi idejni oče in glavna gonila sila je Boris Krabonja – po duši humanist, ki vidi smisel v zgodovini, kajti le tako lahko razumemo sedanjost.

Poznamo ga kot profesorja na Srednji ekonomski šoli Maribor in kot človeka, ki mu je mar za stisko ljudi. V ožji ekipi so še Viktorija Pirjevec, podpredsednica združenja, za računovodstvo in urejanje financ skrbi Gregor Žohar, za administracijo skrbi Nina Popovič, za tehnično podporo pa Aleš Trstenjak. Podporniki združenja pa so še Maša Bojkovič, Mojca Pepelnik,Vesna Granulić, Jure Kavčič in Denis Bezenšek. Vsem je skupen čut za pomoč sočloveku in želja po boljšem jutri za najbolj ranljive skupine družbe.

DSC_0892

Ime„Žvižgač“ ni naključje

Žvižgač je oseba, ki razkrije kršitev, domnevno nepošteno, neetično, diskriminatorno, neprimerno ali nelegalno dejavnost nekoga. Žvižgač pa je tudi sesalec, ki spada v isti red kot zajci, podobni pa so hrčku. Takšno ime so dobili, ker s svojim oglašanjem (piskanjem, žvižganjem) svoje bližnje opozarjajo na nevarnosti. 

Več v oddaji Pod zvezdami

V oddaji Pod zvezdami so naši gostje odgovarjali na vprašanja o tem, kdo so donatorji in njihovi podporniki, koliko je prosilcev pomoči, s čim so si zaslužili zaupanje, kako so se borili za svoje prostore, kakšen je njihov pogled na Slovenijo kot socialno državo in podobno. Ponovitev oddaje Pod zvezdami bo jutri, 26. aprila, ob 20. uri, na valovih našega radia. 

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X