728×90 – glava
728×90 – glava
Civilna iniciativa Apače odgovarja na očitke in ne počiva

Civilna iniciativa Apače odgovarja na očitke in ne počiva

CI Apače se kljub ignoranci države bori naprej. Minuli teden so se člani ožjega odbora CI zbrali na delovnem sestanku na Gorenjskem, kjer so sprejeli določene sklepe in odločitve o nadaljnem delu. 

V času od zadnjega protestnega shoda v Šentilju, ki se je zgodil decembra lani, so poskušali na vse načine vzpostaviti kontakt in dialog s finančnim ministrstvom, z ministrom Mramorjem in predsednikom vlade Cerarjem, a žal neuspešno.

CI to razume kot popolno ignoranco težav s katerimi se spopadajo zaposleni v Avstriji. Člani iniciative namreč že deveto leto apelirajo na trajno ureditev ustreznega obdavčevanja in hkrati odgovarjajo na očitke, ki govorijo o tem, da se zavzemajo za davčne privilegije. Iz CI argumentirajo takole: 

Zadnje čase velikokrat slišim opazko čez delavske migrante, ki so rezidenti v Sloveniji, češ da se zavzemajo za davčne privilegije, privilegije, ki jih Slovenec na slovenski strani nima. Zato sem pripravil tole enostavno tabelo primerjave dveh slovenskih rezidentov, kjer imata oba pot do delovnega mesta 61 km v eno smer in 252 delovnih dni v letu in imata oba enak letni bruto, a en dela pod slovensko delovno zakonodajo, drug pa pod avstrijsko.”

Za pogled klikni na spodnjo tabelo: 

DavcniPrivilegiranci (1)

“Ustavno sodišče je v začetku leta 2013 dobilo anonimko za presojo posebne davčne olajšave v višini 7200€. Nato je pozvalo takratno vlado Janeza Janše katere finančni minister je bil takrat dr. Šuštaršič, da poda argumente zakaj bi naj delavci v tujini imeli to posebno davčno olajšavo, slovenski delavci doma pa ne. Seveda takratna vlada ni storila ničesar, ni podala nobenega argumenta, ker ji itak ni bilo v interesu, da bi ta olajšava za delavce migrante ostala, od predstavnikov delavskih migrantov pa nihče ni bil vprašan. In sedaj se vsi zagovorniki dvojne obdavčitve sklicujejo na tole odločitev ustavnega sodišča, ki je presodilo, da je davčna olajšava za delavske migrante diskriminatorna naproti slovenskim delavcem, ki so zaposleni v Sloveniji. Naj še poudarim, da delavski migranti koristijo vse socialne pravice (zdravstvo, penzije) v državi izvora dohodka. V kolikor pa sedaj kot Slovenec dobim pri isti letni bruto plači v končni žep manj kot Slovenec v Sloveniji, potem je tu nekje nekakšna diskriminacija,” pojasnijo iz CI Apače.

V CI se bodo borili naprej

V CI so sprejeli tudi določene odločitve in ukrepe za posodobljeno ter pri tem učinkovitejšo delo CI. Poleg sedanjih zunanjih strokovnih svetovalcev so za svoje aktivnosti pridobili še odvetniško hišo, ki je že izdelala pravno mnenje. Na glavne akterje omenjene civilne iniciative so začeli deževati določeni očitki in zahteve. Kot je na socialnem omrežju facebook zapisal Jože Zver pet članov ožjega odbora, ki v imenu vseh delavcev v sosednji Avstriji, ves ta čas deluje prostovoljno. 

Vsekakor bomo še naprej budno spremljali vse tekoče zadeve na finančnem ministrstvu, DURS-u, zasledovali politično stanje v državi in naš problem še naprej predstavljali v širini EU-ja,” zaključijo predstavniki CI. 

Foto: Fcebook arhiv CI Apače

Sorodni prispevki

1 komentar

  1. Slavko

    V BRUSLJU IMAMO 600 SLOVENSKIH OSLUZBENCEV KI IMAJO VELIKE EVROPSKE PLAČE PA NE PLAČUJEJO DAVEK V SLOVENIJI TO VPRAŠANJE BI SE MORALO OBRAVNAVAT NA USTAVNEM SODIŠČU KER IMAJO PREVILEGIJ PRED SLOVENSKIMI DELAVCI KI SO ZAPOSLENI V AVSTRIJI

    Reply

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X