728×90 – glava
728×90 – glava
Špageti, ravioli, pica, lazanja.. Seveda, Italija!

Špageti, ravioli, pica, lazanja.. Seveda, Italija!

Blago valovita gričevnata pokrajina, pinijevi gaji, aleje s cipresami, neprecenljivi umetniški zakladi in okusne jedi. Italija je cilj ljubiteljev kulture in sladokuscev! Sicer pa, »vse poti vodijo v Rim«, kot so govorili v časih rimskega imperija, ko se je Rimljanom zdelo, da je Rim popek sveta.

Italijanščina je jezik, ki teče hitro in glasno. Italijanom gredo besede iz ust s hitrostjo brzostrelke. Medtem ko govorijo, na veliko krilijo z rokami, da bi dali svoji pripovedi kar se da velik pomen. Avtomobili in skuterji v cikcaku vozijo po ulicah, moški se spogledujejo z ženskami, na vrtni terasi lokala pa se natakar brezskrbno šali z gosti.

Italija ima skoraj 61 milijonov prebivalcev, kar jo na lestvici najbolj poseljenih evropskih držav uvršča na peto mesto. V sami državi obstajata še dve neodvisni državici, San Marino in Vatikan. Vatikan velja za središče katolikov, s približno 44 hektarji nosi naziv najmanjše države na svetu. Tu ni le sedež papeža, temveč se za njegovimi zidovi skriva tudi kompleks največjih muzejev na svetu ter vrhunske umetniške stvaritve – Vatikanski muzeji z znamenito Sikstinsko kapelo in največja katoliška cerkev, bazilika Sv. Petra. Bazilika stoji na trgu Sv. Petra, ki ga je zgradil Giovanni Lorenzo Bernini in je dolg 340 širok pa 240 metrov, obdajata pa ga polkrožni kolonadi z 284 stebri in 88 oporniki. Pri gradnji cerkve so sodelovali najvidnejši stavbeniki in umetniki renesanse.

Italija leži na stiku evrazijske in afriške plošče, zato je tu vulkanska aktivnost zelo intenzivna. V državi je kar 14 vulkanov, med katerimi so trije – Etna, Vezuv in Stromboli – še vedno aktivni.

Vse od renesanse je Italija dežela prefinjenega sloga. O tem se lahko kaj hitro prepričate na ulicah italijanskih mest, kjer so ljudje – bolj kot v kateri koli drugi deželi – oblečeni tako, kakor da so pravkar stopili iz modne revije. Obleke in pričeske so dodelane do popolnosti. Morda gre v tej deželi za pravo obsesijo s slogom, o čemer priča tudi vrsta vodilnih modnih znamk, kot so avtomobili Ferrari in Lamborghini, modna oblačila Versace in Armani, kolesa Colnago in Pinarello ali dela uglednih arhitektov, kot sta Aldo Rossi in Renzo Piano.

Prestolnica te barvite dežele je večno mesto z edinstvenimi umetniškimi zakladi in arhitekturnimi spomeniki iz vseh obdobij zahodne kulture, središče katoliškega sveta in obenem živahno in nemirno glavno mesto Italije, to je Rim, ki si ga preprosto morate ogledati! Mesto ob Tiberi zgrajeno na sedmih gričih, ima dolgo in razgibano zgodovino, ki je pustila sledove v mestnih četrtih, na trgih, v ulicah z značilnimi hišami, v stavbnih spomenikih in umetniških zakladih. In vse to bogastvo se vam predstavi v vseh mogočih slogih in umetniških smereh.

V morju streh boste težko razbrali vseh sedem gričev, toda s trga Piazza del Quirinale na Kvirinalu, najvišjem od sedmih gričev, je čudovit razgled na mesto. Čeprav je od mogočnega antičnega Rima ostalo razmeroma malo, je tudi to več kot dovolj zanimivo: Kolosej, Karakalove terme, Panteon, Domus Aurea, Titov slavolok, Forum Romanum, cesarski forumi in Kapitol – znamenitosti, ki so Rimu dale svoj pečat. 

Italjani pa kot svoj ponos ne beležijo le Rima, vendar tudi Benetke, sanjsko lepo mesto sredi morja, ki ga zaradi samosvoje srednjeveške arhitekturne govorice označujejo z izrazom edinstveno. Glavno mesto zgornjeitaljanske province Benečija, leži na okrog 120 majhnih otokih v laguni oziroma nekakšnem jezeru Jadranskega morja. Zgrajeno je na mreži kolov in ima 50 mostov in 400 prekopov. Znamenitost Benetk je tako rekoč mesto samo, vredno pa si je posebej ogledati tudi Markov trg, baziliko sv. Marka, cerkev Santa Maria Gloriosa, ter vse kanale in mostove, ki z svojo skrivnostnostjo dajejo lepoto Benetkam.

 

Ena izmed zakladnic naše zahodne sosede pa je prav zagotovo tudi Toskana, tako imenovano območje s starimi zgodovinskimi mesti in edinstveno pokrajino je pravzaprav »celostna umetnina Evrope«. Toskana v svojih starih mestih hrani nepredstavljivo količino umetniških zakladov. Kdor potuje po tej srednje-italijanski pokrajini, se giblje po deželi, ki je naseljena že več tisoč let. O tem zgovorno pričajo sledovi etruščanskih nekropol, ostanki rimskih naselbin in srednjeveška mesta. Toskana je največji razcvet doživela v srednjem veku in renesansi in upravičeno se ima za zibelko evropske kulture, kajti novoveško slikarstvo, kiparstvo in arhitektura so se rodili tukaj. 

Preden zaključimo z današnjim spoznavanjem Italije, pa je vredno omeniti še Sicilijo. Največji italijanski otok je, če ga merimo po kulturni raznovrstnosti, enak celini. Zaradi klasičnih grških templjev, normanskih stolnic in baročnih palač gre za močno povečan muzej slogovnih obdobij. Veliko nasprotje pa je narava z dramatičnimi sklanimi obalami in najvišjim vulkanom v Evropi.

Tako, menim, da se vsi, ki smo že kdaj obiskali Italijo, strinjamo, da med popotovanjem po Italiji pridejo na svoj račun vsi čuti: oko se ustavi na pokrajini in arhitekturi, ki jo je na tako izjemen način oblikoval človek, v zraku je omamen vonj po rožmarinu in sivki, svojevrsten užitek pa je okušanje svetovno znanih vin in tukajšnje kuhinje, ki se je do danes že razširila po vsem svetu.

Pripravila: Maja Kurbus

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X