728×90 – glava
728×90 – glava
FOTO: Romana in Maks sta vandrala na zvonik mariborske stolnice

FOTO: Romana in Maks sta vandrala na zvonik mariborske stolnice

Po tem, ko so zvonik mariborske stolnice slaba dva tedna nazaj znova odprli za obiskovalce, sta se danes tja v sklopu oddaje Kam pa danes Vandrava, odpravila naša Romana in Maks. 

Zvonik je bil sicer zaprt in nedostopen za širšo javnost vse od leta 1933 do 2012, ko je Pokrajinski muzej Maribor pod okriljem Evropske prestolnice kulture v čuvajnici na stolpu postavil muzejsko zbirko. Na razgledno ploščad stolnega zvonika se je sedaj mogoče povzpeti vse do konca septembra, in sicer vsak dan od srede do nedelje in ob praznikih med 10. in 13. uro, ob sobotah pa tudi med 16. in 19. uro. 

Za simbolično vstopnino se lahko povzpnete po dobro zavarovanih 156-ih stopnicah, mimo zvonov vse do muzejske zbirke, ki prikazuje dan v življenju požarnega opazovalca ter do zunanje razgledne ploščadi, kjer lahko zazvonite na zvonček želja. Pri izhodu pa se lahko ustavite v trgovinici s tematskimi spominki in s seboj odnesete delček srednjeveškega Maribora. 

Nekoč požarna opazovalnica

 

V zvoniku stolne cerkve svetega Janeza Krstnika je sicer nekoč delovala požarna opazovalnica. Skupaj z organizirano požarno obrambo je delovala kot zaščita mesta pred uničujočimi požari, ki so Maribor večkrat popolnoma razdejali. Na vrhu zvonika je bilo urejeno majhno stanovanje, kjer je prebival požarni opazovalec, ki je z udarci po zvonovih meščane opozarjal na nevarnost. 

Sorodni prispevki

1 komentar

  1. Pingback: Zvonik mariborske stolnice spet odprl vrata obiskovalcem | Radio Slovenske gorice

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X