728×90 – glava
728×90 – glava
FOTO: Letošnje skrivnostno vandranje na območju Slovenske Bistrice

FOTO: Letošnje skrivnostno vandranje na območju Slovenske Bistrice

Tako kot vsako leto smo se tudi tokrat odpravili na skrivnostno vandranje s poslušalci, ki so sodelovali v naših ponedeljkovih vandranjih in so imeli toliko sreče, da smo jih izžrebali. 

Ogled starodobnikov ter učna ura naših babic in dedkov

Letošnje skrivnostno vandranje je že sedmo zapored. Odpravili smo se na Grad Slovenska Bistrica, kjer so na ogled številne stalne razstave, galerija in viteška dvorana s freskami. Ustavili smo se tudi v grajski vinoteki, kjer smo poskusili odlično vino, ki ga ponujajo, prav tako pa smo prisluhnili predavanju o pridelavi domačega vina.

Na prvi postojanki smo si ogledali še zbirko starodobnikov (avtomobilov, motociklov in koles). Posebej zanimiva je bila učna ura naših babic in dedkov, kjer smo se s strogo učiteljico seznanili s poukom, kakršen je bil nekoč. 

Etnološki muzej na prostem

Nato nas je pot zanesla v čudovito majhno pohorsko vasico sredi neokrnjene narave, ki leži na vzhodni strani Pohorja na okoli 500 metrih nadmorske višine. Vas Kočno je idilično urejena, šteje približno 20 domačij s 85 prebivalci in je pravi etnološki muzej na prostem.

Po vsej vasi je namreč razstavljeno staro kmečko orodje, stroji in pripomočki, ki so jih nekdaj uporabljali na kmetijah v Končnem in okolici, pred časom so postavili še stari kozolec, ki je sedaj središče družabnega dogajanja v kraju. 

Zadnja postaja Gostilna turistična kmetija Goričan

Na tej točki smo že postali lačni in smo se zato počasi odpravili na končno destinacijo, kjer smo razvajali naše brbončice. Nedaleč od magistralne ceste Maribor – Ljubljana, na prvih obronkih Pohorja v Gaberniku, se nahaja kmetija Goričan, kjer so nam postregli z domačim kruhom in sirom, salamo ter juho, prav tako pa smo se pri njih lahko posladkali z domačimi poticami in ostalimi dobrotami. 

Dobro razpoloženi in polni vtisov smo se v Lenart vrnili v poznopopoldanskih urah. 

Več o našem vandranju pa vam lahko povedo naše fotografije. Vabljeni k ogledu!  

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X