728×90 – glava
728×90 – glava
Slovensko protitočno letalo letos še ni vzletelo

Slovensko protitočno letalo letos še ni vzletelo

Slovenija spada med območja, ki imajo veliko neviht, velikokrat so te spremljane tudi s točo. Ima pa pomanjkljivo obrambo pred točo.

Obrambo sicer že od 80-ih let prejšnjega stoletja izvaja Letalski center Maribor, ki naj bi bil prisoten na širšem območju Podravja vse do reke Mure. Tovrstno obrambo v določenem deležu sofinancira pristojno ministrstvo, ki pa ima vsako leto za te namene manj sredstev in – kot je dejal vodja obrambe pred točo Darko Kralj – zavlačuje s podpisom pogodbe in s tem povzroča škodo na branjenjem teritorialnem območju.

Ministrstvo svoj delež sofinanciranja pogojuje 

Obrambo pred točo naj bi sofinancirale tudi lokalne skupnosti na prej omenjenem območju, od 51-ih občin je pogodbe doslej podpisalo 42 lokalnih skupnosti. Mariborski letalski center sicer za protitično obrambo uporablja le eno letalo, sosednje Avstrijci jih imajo 12 v štirih centrih.

Letos slovensko letalo še ni vzletelo, saj še vedno nimajo vrnjenih vseh pogodb občin, ki naj bi sofinancirale obrambo pred točo. Ministrstvo pa svoj delež sofinanciranja pogojuje prav z zbranimi 82-tisoč evri, ki jih mora Letalski center Maribor pridobiti od lokalnih skupnosti. Šele nato bo država prispevala okoli 60 tisoč evrov.

Fotografija je simbolična. 

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X