728×90 – glava
728×90 – glava
Gradbena dela na akumulacijskem jezeru Pristava

Gradbena dela na akumulacijskem jezeru Pristava

V tem mesecu so pričeli z deli za nadgradnjo akumulacijskega jezera Pristava, ki geografsko spada pod občino Lenart. Dela, ki jih opravljajo, naj bi pomembno prispevala k večji poplavni varnosti ob reki Pesnici na območju Lenarta.

Investicija je sicer del projekta Zagotovitev poplavne varnosti v porečju Drave – prva faza. Poleg akumulacije Pernica je Pristava edini zadrževalnik visokih vod na reki Pesnici, pojasni Smiljan Juvan iz Vodnogospodarskega biroja Maribor, ki je projektiralo protipoplavne ukrepe v porečju reke Drave.

Stanje akumulacijskega jezera Pristava je danes, po 40ih letih obratovanja, nezadovoljivo in ne omogoča varnega obratovanja, niti nima pogojev za izpolnjevanje funkcij za katero je bilo zgrajeno. Prilivni objekt je bil nekje ob koncu devetdesetih letih porušen in kasneje začasno saniran, rekonstrukcije pa je po 40-ih letih potreben tudi nasip,” še pojasni Juvan. 

 

Predviden dvig nasipa ter gradnja prilivnega objekta 

Predvidena je rekonstrukcija in višanje nasipa za en meter, s tem bodo, kot dodaja Juvan, pridobili povečanje zadrževalnega volumna za visoke vode Pesnice, ta bo povečan iz okoli 400 tisoč na milijon kubičnih metrov. Prav tako je načrtovana gradnja novega prilivnega objekta, betonskega priliva z zapornično opremo. Projektantska vrednost investicije je ocenjena na milijon 600 tisoč evrov, z deli pa naj bi izvajalec – podjetje Rafael zaključil do letošnje jeseni. 

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X