728×90 – glava
728×90 – glava
Sanacija ptujskega gradu naj ne bi presegala 250 tisočakov

Sanacija ptujskega gradu naj ne bi presegala 250 tisočakov

Od plazu na ptujskem gradu, ki je odtrgal 25 metrov dvorišča z obzidjem, je minilo skoraj štiri mesece. Na Ministrstvu za kulturo (MK) so za Štajerski tednik dejali, da  bodo predvidoma v tem tednu objavili razpis za izvajalca del. 

Občina Ptuj in MK sta sicer ves čas od neljubega dogodka izvajala aktivnosti za čim prejšnjo sanacijo posledic plazu. Kljub temu pa Ptujčani omenjenemu ministrstvu očitajo prepočasno ukrepanje, saj da porušeno obzidje nad starim delom mesta ždi kot tiha nevarnost. Župan Miran Senčar vztraja pri takojšnjem ukrepanju, vendar pa se zaradi pomanjkanja sredstev zadeve še ne realizirajo. 

Dokumentacija je v teku

Po naročilu MK je družba Irgo Consulting v minulih mesecih opravila geološko-geomehanske raziskave tal in izdelala strokovno poročilo. Po poročanju zgoraj omenjenega medija, je nad udorom nameščena zaščita pred padavinami, izdelan pa je tudi projekt sanacije, ki pa je v potrjevanju Zavoda za varovanje kulturne dediščine.

Sanacija naj ne bi presegala 250 tisočakov

 

Prav tako je dogovorjen postopek arheoloških preiskav, izbrana sta tudi izvajalca varnostnega načrta in gradbenega nadzora nad izvedbo del, pripravljena pa je še dokumentacija za javno naročilo za izbiro izvajalca gradbeno-obrtniških del. Po napovedih MK naj bi ta razpis objavili še v tem tednu. Vrednost sanacijskih del po oceni naj ne bi presegala 250 tisoč evrov. 

Fotografije so posnete nekaj dni po ujmi.  

sencar-slika-2-765x510   sencar-slika-3-765x510  slika-6-765x510

 

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X