728×90 – glava
728×90 – glava
Sv. Trojica – Za Frasa in Padovnika kazenska ovadba zaradi prirejanja razpisa za avtobusne prevoze

Sv. Trojica – Za Frasa in Padovnika kazenska ovadba zaradi prirejanja razpisa za avtobusne prevoze

Mariborski kriminalisti so podali kazensko ovadbo zoper štiri osebe zaradi suma prirejanja razpisa za avtobusne prevoze šolskih otrok. Vse kaže na župana občine Sv. Trojica Darka Frasa in direktorja občinske uprave Srečka Aleksandra Padovnika. 

Fras uradnih informacij še nima, za ovadbo izvedel iz medijev

Med četverico ovadenih sta, po policijskih navedbah, vidnejša predstavnika ene od lokalnih skupnosti na območju mariborske policijske uprave. Župan je bil o ovadbi seznanjen zgolj iz medijev, zato njenih podrobnosti ne pozna, niti jih ne more komentirati. Po poročanju časnika Večer, naj bi bila ovadena župan občine Sveta Trojica Darko Fras in direktor tamkajšnje občinske uprave Srečko Aleksander Padovnik ter dve odgovorni osebi prevozniškega podjetja.

Kot so včeraj sporočili s Policijske uprave Maribor, sta osumljena lani pri postopku javnega naročila izvedbe prevozov v občini zlorabila svoj položaj in javni razpis izvedla tako, da je bil izbran njun favoriziran ponudnik. Drugima osumljencema, odgovornima osebama gospodarske družbe, naj bi tako po navedbah policije pomagala do nezakonitih 180.000 evrov.

Fras meni, da gre za krivo ovadbo neizbranega ponudnika

Fras meni, da sam ni naredil nič nezakonitega, ampak pravi, da gre za krivo ovadbo neizbranega ponudnika. Glede razpisa za izvajalca avtobusnih prevozov otrok v njihovi občini je še dejal, da je postopke, kolikor je njemu znano, zakonito vodila občinska uprava.

Kot nam je Fras povedal po telefonu, je v postopku bilo izbrano podjetje Lešnik & Zemljič avtošola in cestni prevozi d.o.o. iz Sv. Trojice, ki je pripravilo daleč najugodnejšo ponudbo.

Mesečni izdatek za šolske prevoze v občini Sv. Trojica je 3.500 evrov, zato župana še toliko bolj čudi številka 180 tisoč evrov, kolikor protipravne premoženjske koristi naj bi s to manipulacijo dobil izbran izvajalec šolskih prevozov.

Kot nam je povedal Fras, se na postopek izbire izvajalca šolskih prevozov, ki je potekal lani poleti, pritožil ni nihče in skoraj zagotovo je kazensko ovadbo sprožil eden od neizbranih ponudnikov teh storitev.

Favorizirani ponudnik naj bi prilagodil ponudbo

Javni razpis naj bi osumljena izvedla tako, da sta v razpisno dokumentacijo vpisala eno izmed meril za izbiro ponudnika, ki je neprimerna za dejavnost avtobusnih prevozov. Za vpisano merilo sta tudi vedela, da jo izpolnjuje že vnaprej določen oziroma njun favorizirani ponudnik.

Poleg tega je bilo v predkazenskem postopku ugotovljeno, da je bila pred uradnim in javnim odpiranjem ponudb na občini nezakonito odprta ponudbena ovojnica konkurenčnega ponudnika. Tako naj bi bila osumljena že pred javnim odpiranjem natančno seznanjena s konkurenčno ponudbo, ki je bila znatno ugodnejša od tiste, ki sta jo osumljena favorizirala. 

Kot je razvidno iz sporočila za javnost naj bi eden od osumljencev kasneje neupravičeno odpiranje ponudb in zlorabo uradnega položaja skušal prikriti tudi s ponarejanjem uradnih listin. 

Zagrožene visoke kazni

Za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora, za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja listin pa zapor do treh let.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X