Nova Kreditna banka Maribor v tuji lasti

Nova Kreditna banka Maribor v tuji lasti

Novo Kreditno banko Maribor je Slovenija za 250 milijonov prodala skladu Apollo in Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD). Vloge komitentov so varne, pravijo na banki, poslovanje pa poteka nemoteno. Fištravec upa, da bo nakup NKBM prinesel pozitivne učinke v regijo.

Slovenski državni holding je v torek z ameriškim investicijskim skladom Apollo in Evropsko banko za obnovo in razvoj podpisal pogodbo o prodaji 100-odstotnega deleža NKBM. Vrednost posla je 250 milijonov evrov, Apollo bo lastnik 80-odstotnega deleža, medtem ko bo EBRD postala 20-odstotna lastnica banke. Kupca načrtujeta, da bo NKBM postala močna in na trgu vodilna banka, ki bo ohranila svojo osredotočenost na stranke kot svojo prvo in najpomembnejšo ter prednostno nalogo.

Glede na situacijo v NKBM v zadnjih letih se je po besedah predsednice sindikata zaposlenih v tej banki Mire Štiher nekaj moralo zgoditi. Kot je povedala zdaj dobijo novega in pravega lastnika, saj že tudi strokovnjaki ugotavljajo, da je na žalost država najslabši lastnik. Štiherjeva še ni bila v stiku z novimi lastniki, pa tudi sedanja uprava sindikatu ni predstavila njihove vizije. Zato še ne ve, kakšne posledice bo imela prodaja na več kot tisoč zaposlenih v tej banki. Kot je povedala za Slovensko tiskovno agencijo, jih že ves čas, odkar se govori o prodaji, preštevajo in zmanjšujemo število zaposlenih ob istočasnem zaposlovanju kadrov iz zunanjih virov.

Fištravec upa, da bo nakup NKBM prinesel pozitivne učinke v regijo

Mariborski župan Andrej Fištravec upa, da pri prodaji NKBM ne gre za špekulativni, ampak poslovno utemeljen nakup, ki bo prinesel pozitivne učinke v regijo. Banka ima namreč za lokalno okolje velik pomen. Kot je dejal v današnjem odzivu na prodajo NKBM ameriškemu skladu Apollo, je banka do pred kratkim podpirala veliko projektov v regiji in v Mariboru si želijo, da bi ta podpora ostala tudi pod novim lastnikom. Mariborski mestni svet je na zadnji seji konec maja pozval državo k transparentni prodaji te banke in zagotovitvi, da bo NKBM še naprej delovala družbeno odgovorno.

Poslovanje poteka nemoteno

Vsa razmerja med NKBM in komitenti ostajajo nespremenjena, so poudarili v banki in dodali, da bodo nemoteno opravljali vse storitve v polnem obsegu. Predsednik uprave banke Robert Senica verjame, da NKBM z novim lastnikom dobiva strateškega investitorja, ki bo znal izkoristiti celoten potencial družbe, utrdil položaj banke na trgu, povečal njene konkurenčne prednosti in še naprej skrbel za dobre odnose z obstoječimi in novimi komitenti.

Foto:splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X