728×90 – glava
728×90 – glava
Naši poslušalci o grški situaciji in referendumu

Naši poslušalci o grški situaciji in referendumu

Grki so izrekli odločen “ne” novim varčevalno-reformnim pogojem, ki so jih pred dobrim tednom pripravili Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad. Evropo zdaj čakajo številna srečanja, na katerih bodo voditelji iskali možne poti naprej.

Volilna udeležba je bila 62,5-odstotna. Na referendumu je po uradnih izidih, ki jih je ponoči objavilo grško notranje ministrstvo, proti pogojem, ki so jih v zameno za novo finančno pomoč postavili mednarodni posojilodajalci, glasovalo 61,31 odstotka udeležencev, za pa jih je bilo 38,69 odstotka. Za mnenje o grški situaciji in referendumu smo povprašali tudi naše poslušalce.

Finančni minister odstopil

Grški finančni minister Janis Varufakis pa je danes na svojem blogu sporočil, da odstopa. Varufakis je zapisal, da je bil kmalu po objavi referendumskih rezultatov seznanjen z željo nekaterih članov evrske skupine po njegovi odsotnosti z nadaljnjih sestankov.

To idejo je grški premier Aleksis Cipras po trditvah Varufakisa ocenil kot morebiti koristno za dosego sporazuma. Varufakis je sicer pred referendumom zatrjeval, da bo odstopil le, če bodo volivci glasovali za pogoje posojilodajalcev, zato je njegov današnji odstop precejšnje presenečenje. 

Prisluhnite mnenju našim poslušalcem! 

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X