728×90 – glava
Stara gora se poteguje za naslov NAJLEPŠI IZLETNIŠKI KRAJ

Stara gora se poteguje za naslov NAJLEPŠI IZLETNIŠKI KRAJ

Stara Gora leži v osrčju Slovenskih Goric v občini Sv. Jurij ob Ščavnici. V zadnjih letih je vse bolj priljubljena turistična točka pohodnikov, kolesarjev in organiziranih skupin izletnikov, saj ima kljub svoji majhnosti številne kulturne in turistične zanimivosti.

74411_465383137656_564951_n

Skozi vas vodi zasajen Lipov gaj, lipov drevored s 60-imi drevesi. V prostorih nekdanje šole je danes etnološki muzej, v katerem je razstavljeno kmečko in obrtniško orodje, ki so ga pri delu uporabljali naši predniki. Nasproti pa stoji mogočna baročna cerkev Svetega Duha iz leta 1697, ki se ponaša s pozlačenimi oltarji, vrednimi ogleda, ter z drugimi najstarejšimi orglami v Sloveniji. Posebej zanimiv je leta 1996 postavljen mlin na veter, spomenik preproste vaške kulturne dediščine na našem koncu Slovenije. Ta mlin danes spet melje moko, seveda le v turistične namene. Skozi Staro Goro je speljana turistična učna pot Breza, kolesarska pot Slovenske Gorice I in vinsko-turistična cesta VTC 13.

Po vseh naštetih turističnih zanimivostih ni nič nenavadnega, da je občina Sv. Jurij ob Ščavnici Staro Goro predlagala za najlepši izletniški kraj na tekmovanju Moja dežela lepa in gostoljubna. Na Stari Gori pa bo to soboto 25. julija potekalo že tradicionalno enajsto srečanje in razstava starodobnih vozil, v avgustu (9. avgusta) pa še razstava kmetijske tehnike in sejem rabljenih delov in opreme, ki bo tudi že enajstič.

Foto: Radio Slovenske gorice

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X