728×90 – glava
728×90 – glava
Nekatere občine so se že odločile za odpis dolgov

Nekatere občine so se že odločile za odpis dolgov

Nekatere tukajšnje občine so se že odločile, da bodo podpisale vladni sporazum za odpis dolgov socialno šibkim. To sta denimo storili Mestna občina Ptuj in Občina Šentilj, kjer so pojasnili, da po veljavni zakonodaji občine niso upniki in ne odpisujejo dolgov, ampak so podpisnice sporazuma kot ustanoviteljice vrtcev in osnovnih šol.

 

Občine tako ne bodo sprejemale vlog za odpust dolga, ampak bodo dolžniki izpolnjen ustrezen obrazec za odpis dolga naslovili direktno na upnika oziroma podpornika sporazuma (na vrtec ali osnovno šolo). Kar zadeva dolgove, ki izvirajo iz rednih gospodinjskih stroškov (kot so obratovalni stroški, stroški ogrevanja, komunalnih storitev in vodovoda, stroški dobave električne energije), dopolnilno zdravstveno zavarovanje, stroški bančnih storitev in podobno se je v zvezi z odpustom dolga treba obrniti neposredno na ponudnike teh storitev, če so podpisniki sporazuma.

V večini ostalih občin so zavzeli stališče, da bodo podpisali sporazum, ko bodo imeli oceno stroškov in ko se bo tako odločil občinski svet. V občini Sveta Trojica naj bi sporazum podpisali, ko bodo imeli podatke o višini dolgov za odpis, podobno naj bi bilo tudi v občini Sveta Ana, v Cerkvenjaku pa se še niso odločili. Na objavo Zakona o pogojih za izvedo ukrepa čakajo tudi v občini Lenart, kjer bo o tem odločal občinski svet. V Destrniku pa pravijo, da – glede na sprotno reševanje nastalih situacij – ne vidijo potrebe po odpisu dolgov.

Foto: Radio Slovenske gorice

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X