728×90 – glava
728×90 – glava
Kje in od kdaj bodo peli klopotci?

Kje in od kdaj bodo peli klopotci?

Po izročilu v Sloveniji postavljamo klopotce, ki veljajo za simbol slovenskih vinogradov, od Jakoba – 25. julija do svetega Jerneja – 24. avgusta, ko grozdje začne dobivati barvo. Pod klopotcem velikokrat slišimo harmoniko in petje vinskih napitnic, kar se vsako leto zgodi tudi v Sveti Trojici, pri enem od tamkajšnjih vinogradnikov. 

Klopotec ni samo tehnična, temveč predvsem slovenska kulturna dediščina, ki jo v zadnjem času ponovno množično obujamo in ohranjamo. Postavljanje klopotcev predstavlja čas, ko se je nekoč gospodar, lastnik vinograda, odločal, ali bo dal viničarju odpoved ali pa ga bo obdržal še za naslednje leto. Po stari šegi ali navadi so zraven klopotca postavljali čuvaje vinogradov, ki so jih v Slovenskih goricah imenovali ovtar. Ovtar je bil nekakšen zaupnik vinogradnikov, da bo zvesto čuval njihove vinograde. Klopotec ni zgolj strašilo za ptice, saj so tudi ptice del narave. Skozi čas je klopotec postal naša etnološka znamenitost in lep simbol slovenskih vinskih goric, saj nam naznanja jesen, ko poje svojo pesem.

V Društvu vinogradnikov Sveta Trojica so se odločili, da bodo klopotec tokrat postavili pri vinogradu družine Branka Žela na Vanetini. Postavitev bodo opravili to soboto (8. avgusta) ob 16. uri, ob tem pa bodo poskrbeli za prijetno druženje in pogostitev.

Klopotec pa bodo postavili tudi lenarški vinogradniki. Kot sporočajo iz lenarškega društva vinogradnikov, so tudi tokrat poleg dviga klopotca predvideli druženje in spoznavanje domačih krajev.

Klopotec bodo postavili to soboto, osmega avgusta ob 12. uri v krožišču pri Lena-parku. Ob tem bodo pripravili krajši kulturni program, ne bo pa manjkalo dobre domače kapljice in slovenjegoriške gibanice. Po dvigu klopotca bodo zbrani pot nadaljevali v Cerkvenjak, kjer si bodo ogledali kip ovtarja, delo domačina Iva Lorenčiča – Lorena. Nato se bodo odpravili do dveh lokalnih pridelovalcev vin, kjer se bodo okrepčali. Kot so še sporočili, druženje ni namenjeno zgolj članom društva.

Ob tem dodajmo, da se bodo lenarški vinogradniki pridružili organizatorjem letošnjega Festivala Poezija in vino. Ta bo v Slovenskih goricah potekal 25. avgusta, in sicer v Galeriji Puša v Selcah pri Voličini.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X