728×90 – glava
728×90 – glava
Sotra, socialna trgovina v Mariboru nadaljuje z delom

Sotra, socialna trgovina v Mariboru nadaljuje z delom

Slovensko združenje za duševno zdravje Šent je pred skoraj dvema letoma v Mariboru odprlo socialno trgovino Sotra, ki socialno ogroženim nudi osnovne življenjske izdelke po nižjih cenah, ranljivim skupinam pa zaposlitev.

Čeprav se projektu izteka evropsko sofinanciranje, bodo z delom nadaljevali, razmišljajo pa o uvedbi mobilne prodaje. 24. avgusta se izteka obdobje sofinanciranja Evropskega socialnega sklada ter ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Leto 2014 so sklenili z minimalno izgubo, pri čemer so ustvarili za okoli 315 tisoč evrov prihodkov od prodaje. Kot je zagotovila direktorica Iva Poropat, bodo vztrajali naprej, saj imajo sklenjene pogodbe z dobavitelji, prav tako so doslej izdali približno 4500 kartic, ki ljudem v težkem socialnem položaju omogočajo nakup osnovnih življenjskih potrebščin po ugodnejših cenah. Bodo pa za nadaljnji obstoj od doslej petih zaposlenih obdržali štiri ljudi.

Ena večjih težav omenjene trgovine je njena lokacija na Pobrežju, ki je za marsikoga precej odročna, zato si želijo poleg sedanje odpreti vsaj še eno v središču mesta. O tem se že pogovarjajo s predstavniki mariborske občine, obstaja tudi možnost širitve v druge sosednje občine, a je to odvisno od naklonjenosti lokalnih skupnosti. Ker bi odpiranje trgovin na preveč različnih lokacijah lahko bilo tudi neracionalno, so se v Sotri odločili, da čim prej skušajo zagnati mobilne trgovine.

Pri projektu so se povezali tudi s Centrom za socialno delo Maribor, saj so socialno najšibkejšim podarili bone. Že zdaj so deloma delovali tudi mobilno, saj so izdelke dostavljali v Ruše in Lovrenc na Pohorju, ob tem pa so zaradi velikega zanimanja morali povečati tudi število polic v trgovini.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X