728×90 – glava
728×90 – glava
15.000€ za Učne vrtove pri Sv. Rupertu

15.000€ za Učne vrtove pri Sv. Rupertu

Na veliki šmaren (15. avgusta), so v Spodnji Voličini opravili otvoritev in blagoslov tako imenovanih učnih vrtov pri Svetem Rupertu, ki se nahajajo v okolici cerkve. Za njihovo ureditev so potrebovali 15 tisoč evrov.

Marija Čuček je skrbnica in pobudnica za zasaditev zelišč

Otvoritev Učnih vrtov je bila povezana s praznikom  blagoslova zelišč, ki je v Voličini tradicionalen in je tokrat potekal že peto leto. Že na dan pred praznikom, v popoldanskih urah, se je v Čučkovi uti v Spodnji Voličini zbralo veliko ljubiteljic in ljubiteljev zelišč, ki so izdelovali  šopke za blagoslov zelišč. V kulturnem programu je nastopila Vokalna skupina Amista in domači cerkveni pevski zbor. Domačinka Marija Čuček, ki je pobudnica in skrbnica vrtov svetega Ruperta, je predstavila pomen, simboliko in zasnovo  treh učnih vrtov- zeliščnega, belega in močvirnega vrta, ki je vsak zase zaključena celota. Kot so še poudarili, so vrtovi pri svetem Rupertu namenjeni izobraževanju, medgeneracijskemu druženju, spoznavanju bogastva rastlinskega sveta in sprostitvi.

Vrtovi za 15.000 evrov

Izvajalec projekta je Občina Lenart preko Društva za razvoj podeželja LAS Ovtar Slovenskih goric, vrednost investicije pa znaša približno 15.000 evrov. Od te vsote so prejeli povrnjenih 82 % državnih in evropskih sredstev iz naslova razvoja podeželja. Uredili so tudi oporni zid pri stari šoli, stroški te obnove so znašali 30.000 evrov.

V projekt, ki se nadaljuje vključeni tudi mladi

Na osnovni šoli Voličina sicer deluje zeliščarski krožek, v katerem sodeluje več kot 40 učencev, ki spoznavajo svet zelišč tudi v Učnih vrtovih pri Svetem Rupertu.

V mesecu septembru pa je v okviru praznika Krajevne skupnosti Voličina predviden dan odprtih vrat omenjenih učnih vrtov.

 

Fotografija: Facebook Župnija Sv. Rupert.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X