V Selcih poezija Kostarike in Združenih držav Amerike

V Selcih poezija Kostarike in Združenih držav Amerike

Mednarodni pesniški Festival Dnevi poezije in vina bo tudi letos oživil skrite ulice in trge srednjeveškega Ptuja, gostoval pa bo tudi v Selcih pri Voličini.

Tokrat bo v ospredju nizozemska sodobna poezija, častna gosta pa bosta slovenski pesnik Milan Dekleva in ameriška pesnica C. D. Wright. Na festivalu bodo med 25. in 29. avgustom gostili več kot dvajset pesnikov z vsega sveta. Ljubiteljem poezije se bodo predstavili na velikih večernih branjih na Vrazovem trgu, na zasebnih branjih v skritih, a očarljivih kotičkih mesta, nekaj dogodkov pa bo bo tudi gostovalo po okoliških krajih.

Prebiranje poezije, glasba in vino
Obiske gostujočih pesnikov bodo pospremili tudi izidi dvojezičnih knjižic njihove poezije. Žarišče letošnjega festivala bo flamska poezija, zato bo pred začetkom festivalskega dogajanja potekala intenzivna prevajalska delavnica z belgijskimi, nizozemskimi in slovenskimi pesniki. Poleg tega se nam na festivalu obetajo še številni pogovori in okrogle mize za vedoželjne, pravljični in filmski program za najmlajše, gledališke impro predstave za najdrznejše in seveda – predstavitve in degustacije izbranih vin za vse ljubitelje dobre kapljice. Vsak večer bomo po velikih večernih branjih prisluhnili tudi priznanim glasbenikom, ki bodo poskrbeli, da se bo prijetno in sproščeno festivalsko druženje ob vinski kapljici nadaljevalo pozno v noč.

V Selcih poezija Kostarike in Združenih držav Amerike
Festivalska dejavnost bo naše kraje obiskala jutri, v torek (25. avgusta), ko ste vabljeni v Galerijo Püša, v Selce. Gre za obnovljeno domovanje, galerijo vinogradniške družine Rojs. Ob 20. uri bo na „Püši v sklopu festivala mogoče poslušati pesnika Luisa Chavesa iz Kostarike in pesnico Patricio Goodrich iz Združenih držav Amerike, za koncert Glas strun pa bo tudi poskrbel mednarodni glasbeni sestav. Ob tej priložnosti si bo mogoče ogledati še fotografsko razstavo Borisa B. Voglarja na temo „Kultura vina“, za pravo vinsko kapljico pa bodo poskrbeli člani Društva vinogradnikov Lenart.

Stičišče 11 pomembnih evropskih pesniških festivalov
Ob koncu dodajmo še da letos festival Dnevi poezije in vina deluje v okviru platforme Versopolis, stičišča enajstih pomembnih evropskih pesniških festivalov. Na podlagi skupnega delovanja bo platforma Versopolis festivale povezala v širši vseevropski program, ki spodbuja mobilnosti perspektivnih evropskih avtorjev iz različnih držav in njihovih del, veča število prevedenih del in dostopnost poezije, vključuje že obstoječe in novo občinstvo v kreativni proces ter ustvarja možnosti za mednarodno uveljavitev perspektivnih avtorjev.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X