728×90 – glava
728×90 – glava
Trgatve  že v polnem teku

Trgatve že v polnem teku

Na vinorodnih območjih Slovenije so se ponekod že začele trgatve. Obdobje od konca avgusta do prve polovice oktobra je namreč tisto, v katerem v Sloveniji poteka večina trgatev. Po navadi so najprej trgatve v vinorodnih okoliših Vinorodne dežele Primorske, kjer zaradi ugodnega podnebja grozdje najhitreje dozori, nato pa še v Vinorodni deželi Posavje in Vinorodni deželi Podravje.

V Sloveniji se je zaradi majhnosti in razdrobljenosti lastništva vinogradov večinoma ohranilo ročno trganje grozdja, čeprav si zlasti pri dostopu do trt številni vinogradniki že več let pomagajo tudi s kmetijsko mehanizacijo. Ročna trgatev je seveda bolj zamudna in naporna od strojnega trganja, vendar je izkušnja trganja zato toliko bolj pristna in nepozabna. Prav tako v številnih, zlasti manjših vinogradih, tudi prešanje še vedno poteka ročno. Prešanje je sestavni del trgatev, kot je tudi dobra volja trgačev, ki se odraža v skupnemu petju in šaljenju.

Letošnja letina, pravijo, bo več kot odlična, tako po kakovosti kot po količini, saj je bilo poletje vroče in sončno, pa še dežja je bilo dovolj oziroma ravno prav. Na Štajerskem naj bi bilo letos celo za polovico več vina kot lani.

Kaj pa so o letošnji letini in trgatvi povedali naši poslušalci?

POSNETEK: MNENJE (14-SEPT)

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X