V Sv. Trojici 40.000 € za sanacijo plazu od države

V Sv. Trojici 40.000 € za sanacijo plazu od države

V Občini Sveta Trojica se je v letošnjem avgustu pričela sanacija plazu ob občinski cesti Gočova –Zavrh, pod Krajnčevimi v Gočovi. Gre za kritičen odsek ceste, na katerem se je brežina pod težo dreves in zalednih voda s sosednje njive vse bolj plazila proti cesti in ogrožala promet.

Največji premik se je zgodil v lanskem septembrskem obilnem deževju, ko je bil del ceste zaprt za promet. Oceno škode, ki je nastala posledično zaradi plazu na cestni infrastrukturi, so takoj prijavili kot naravno nesrečo na pristojno upravo RS za zaščito in reševanje. Glede na občinske argumentacije in prizadevanja po potrebni nujni sanaciji odseka ter glede na oceno škode komisije, je bila Občina s strani Ministrstva za okolje – Sektorja za zmanjševanj posledic po naravnih nesrečah, v začetku letošnjega leta pozvana, da pripravi ustrezno projektno dokumentacijo za sanacijo plazu ter vloži vlogo za pomoč državnih sredstev pri obnovi. Na podlagi vloge so v Sveti Trojici prejeli odobrena sredstva za celotno sanacijo brez DDV-ja – to je 40.000,00 EUR. Davek na dodano vrednost, izdelavo projektne dokumentacije, plačilo nadzora ter vse ostale stroške v skupni višini več kot 25.000 tisoč evrov je bilo potrebno zagotoviti iz občinskega proračuna.

Na podlagi javnega razpisa je bilo kot najcenejši ponudnik izbrano podjetje SGP POMGRAD. Sanacija samega plazu oz. izdelava kamnite zložbe je potekala dober mesec, ostala dela bi se naj zaključila v sredini septembra. Poleg sanacije plazu so na tem območju uredili odvodnjavanje meteornih voda ter rekonstruirali cesto v dolžini 250 metrov, zato bo odselej ta cestni odsek veljal za enega izmed varnejših v občini.

V okviru lanskih septembrskih poplav je občina Sveta Trojica prijavila tudi sanacijo ceste Horvat – Jakopec v Zg. Verjanah, vendar na razpisu ni uspela, prav tako še čaka na odobritev državnih sredstev za sanacijo vodotoka Velka, ki se izliva v trojiško jezero, in posledično poplavlja kmetijska zemljišča v Zgornjem Porčiču.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X