728×90 – glava
728×90 – glava
Lenarški župan o nastanitvi beguncev v Črnem lesu

Lenarški župan o nastanitvi beguncev v Črnem lesu

Konec preteklega tedna smo poročali, da je ena od nastanitvenih možnosti za begunce tudi hotel Črni les pri Lenartu. In potem se je čez vikend prav zares zgodilo – prvi begunci so v hotel prispeli v noči s petka na soboto.

Ti so seveda do danes že odšli, prihajajo pa vsak dan novi, ki pa potem, ko si nekoliko odpočijejo, kaj pojedo, se umijejo, pot nadaljujejo proti meji z Avstrijo. Župan občine Lenart je za našo radijsko postajo povedal, da z Ministrstva za notranje zadeve niso kontaktirali lokalne skupnosti o možnosti prihoda beguncev v Lenart, tudi sam je za morebitno nastanitev beguncev v hotel Črni les izvedel po drugih poteh. V soboto je župan sklical srečanje štaba za civilno zaščito in zdaj s pomočjo policije, Rdečega križa, Karitasa, zdravstvenega doma in tudi posameznikov koordinacija že teče brez problemov.

Namestitev postelj je organizirala izpostava za zaščito in reševanje, pomagali so jim gasilci prostovoljnih gasilskih društev iz vseh občin Upravne enote Lenart, koordinacijo še naprej pelje Ministrstvo za notranje zadeve, nadzor nad območjem in dogajanjem izvajajo policisti, za zdravstveno varstvo skrbi osebje Zdravstvenega doma Lenart, pri tem pa sodelujejo tudi člani Rdečega križa, ki delijo hrano, vodo in obleko, humanitarno pomoč pa prinašajo tudi posamezniki. Za prehrano sicer poskrbi slovenska vojska. O vsem tem se je Damjan Veršič pogovarjal z županom občine Lenart Janezom Krambergerjem.

POSNETEK: KRAMBERGER (21-SEPT)

Sicer pa so tudi v Mariboru in Gornji Radgoni odprli nekaj nastanitvenih centrov za begunce. Mariborski župan Andrej Fištravec je ob prihodu beguncev v nastanitveni center v Maribor izrazil prepričanje, da bo varnostni sistem skupaj s humanitarnimi organizacijami in civilno zaščito zagotovil tako njihovo varnost kot varnost občanov Maribora.

Po nekaterih podatkih je bilo preko vikenda v namestitveni center Tezno v Mariboru prepeljanih in nameščenih okoli 100 tujcev, ki pa so se podali naprej proti meji z Avstrijo. Več sto beguncev je bilo nameščenih tudi na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni. V zvezi s tem je predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec dejal, da na Pomurskem sejmu obstaja možnost za začasno namestitev beguncev v halah A, A1 in A2 s skupno površino 4740 kvadratnih metrov ter na prostoru pred halami na zunanjem prostoru.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X