728×90 – glava
728×90 – glava
Hunanitarček ob današnjem svetovnem dnevu bezdomcev

Hunanitarček ob današnjem svetovnem dnevu bezdomcev

V Sloveniji je bilo lani kar 4015 brezdomnih oseb. 4015 oseb preveč. Zato bodo že dan prej in na svetovni dan brezdomnih oseb, to soboto, 10. oktobra, po vsej Sloveniji v mreži Brezdomni pripravili dan odprtih vrat zavetišč in cel kup dogodkov, s katerim bodo opozorili na to problematiko in na povečevanje števila ljudi, ki potrebujejo pomoč.

Društvo Humanitarček, ki v Mariboru že nekaj let skrbi za brezdomne ljudi, ostarele in potisnjene na rob družbe, pa bo v sodelovanju z Zavetiščem za brezdomce pripravilo osrednje sobotno celodnevno slovensko dogajanje na Glavnem trgu v Mariboru pod geslom “Stopimo skupaj v druge čevlje”, med drugim bodo sklenili tudi Živo verigo čez Stari most. Samo v mariborski regiji je bilo lani kar 416 brezdomnih ljudi. Bojan Cvetič, predsednik mreže in vodja Zavetišča za brezdomce Nadškofijske Karitas, pravi, da smo včasih imeli ljudi ob robu družbe, posameznike, danes so to tudi cele družine. Dodaja, da številke naraščajo, a za njimi se skrivajo človeške usode. Zato je potrebno spremeniti tudi definicijo brezdomstva, kar bodo naredili prav na letošnji dan brezdomcev.

Osrednje dogajanje bo med 10-to in 16-to na Glavnem trgu v Mariboru. Tam bo ves čas potekal bogat program, ulični umetniki bodo zabavali meščane, nastopile bodo plesne šole, predstavljali se bodo tudi mladi umetniki. Potekal bo Brezdomski bazar, na katerem bodo prodajali izdelke oziroma jih izmenjevali za tople kape, šale in rokavice. Zbirali bodo ozimnico, sprejemali kozarce marmelade, vložene zelenjave in podobno. Na Gosposki in Jurčičevi pa se bodo predstavile tudi Brezdomne stojnice trgovin, ki bodo brezdomcem ponudile svoje izdelke povsem brezplačno. Ves dopoldan bo potekal tudi Kuharski dvoboj med izpadlimi tekmovalci televizijske oddaje Gostilna išče šefa in nekdanjimi tekmovalci Masterchefa v kuhanju golaža, tudi izkupiček iz tega bo namenjen Zavetišču za brezdomce. Želijo pa si zbrati tudi 10 kg zobnih ščetk za zavetišče.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X