728×90 – glava
728×90 – glava
Postičevi dnevi na Sveti Ani

Postičevi dnevi na Sveti Ani

Letošnji Postičevi dnevi, ki na Sveti Ani potekajo četrto leto zapored,  so postregli s prvo trgatvijo trt ob Postičevi poti, ki je bila kot učna pot zasajena v letu 2013.

Prav ob tej poti so zasajene trte, ki jih je gojil in žlahtil Franc Postič, rojen 1794 v Zagrebu, ki je kot sadjar, vinogradnik, kirurg na Sveti Ani prebival do svoje smrti 1861. Letos so obiskovalci lahko poskusili različne sorte grozdja, ki so po večini prej izjema kot pravilo v naših vinogradih; modra portugalka, postič, muškat ottonel, rumeni muškat, modri pinot, žametna črnina, sovenier, cesarski penj, šipon, bela belina, ranina, sauvignon, bela žlahtnina, laški rizling, chardonnay.  Vinogradniki so predstavili nabrano grozdje, ki je bilo za pokušino, ter vinski mošt, kmečke žene in dekleta po so predstavile jedi naših babic, ki so bile nekoč dnevno na mizi; navadna  kisla župa z ocvirki in žganci, mlečna prosena kaša, koruzna zlivanka, jabolčni zavitek in druge jedi.

Člani obeh društev – vinogradniškega in kmečke žene ter dekleta – so se predstavili tudi v novi podobi; vinogradniki s štajerskimi značilnimi predpasniki ter dekleta in žene  s srajcami in novimi predpasniki, hrano pa so postregli v značilnih glinenih latvicah. Postičevi dnevi bodo trajali še vse do martinovanja, ta vikend – 23. in 24. oktobra pa pripravljajo jesensko likovno kolonijo, katere nastala dela bodo v nedeljo razstavili v avli Antona Fašinga v pritličju občinske stavbe.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X