728×90 – glava
728×90 – glava
105 let tamburaške in 5 let otroške folklorne skupine

105 let tamburaške in 5 let otroške folklorne skupine

V Črešnjevcih, v občini Gornja Radgona, sta minuli vikend praznovali obe skupini ljubiteljskih kulturnih ustvarjalcev, ki delujeta pod okriljem Kulturnega društva „Peter Dajnko“ Črešnjevci.

Tamburaška skupina 105 let delovanja, letos pa mineva tudi 5 let od ustanovitve otroške folklorne skupine. Obe svojih jubilejih sta pripravili prireditev, ki se je zgodila prejšnjo soboto, 24. oktobra, ob 18. uri v Kulturnem domu Gornja Radgona. Nanjo so povabili še Tamburaško skupino HKD Pomurje Lendava, Oktet Ožbalčki puobi in Ansambel Opoj.

Naj povemo, da je bilo Kulturno društvo „Peter Dajnko“ v Črešnjevcih ustanovljeno leta 1981, tamburaši pa so se začeli zbirati že leta 1910. Skupino sestavljajo domačini, glasbeniki v glavnem ne igrajo po notah, tradicija igranja pa prehaja iz roda v rod. V folklorno skupino je danes vključenih že več kot 20 otrok različnih starosti. Otroci spoznavajo in se učijo tradicionalnih prekmurskih, štajerskih in tudi drugih slovenskih ljudskih plesov in plesnih iger primernih njihovi starostni stopnji. 

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X