728×90 – glava
728×90 – glava
Začasen peron bližje nastanitvenem centru v Šentilju

Začasen peron bližje nastanitvenem centru v Šentilju

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je včeraj obiskala nastanitveni center v Šentilju, ki je od vseh v Sloveniji daleč najbolj obremenjen, saj dnevno v center pride, zadnje dni v glavnem z vlaki tudi 8 tisoč migrantov ali več. 

Ministrica Györkös Žnidarjeva je ocenila, da sodelovanje na terenu poteka izjemno dobro. Z avstrijskimi organi se dogovarjajo o vsem, tako o času prehajanja meje kot o številu prebežnikov, zato ni nepredvidenih situacij. S hrvaško policijo prav tako poteka informiranje, a težava na južni meji je, da s hrvaško stranjo ni mogoč dogovor glede števila prebežnikov, ki bodo prešli mejo, opozarja ministrica. Ministrica je županu Štefanu Žvabu pojasnila, da poteka dogovor s Slovenskimi železnicami (SŽ) o možnosti vzpostavitve začasnega perona bližje nastanitvenemu centru, kar bi razbremenilo lokalno skupnost. V Šentilju namreč begunci vlak zapustijo na železniški postaji, nato pa morajo do mejnega prehoda pešačiti skozi naselje.Na Šentilju po besedah ministrice policija odlično opravlja svoje delo in obvladuje situacijo, tako da so po njenih besedah občani varni. Prav tako izjemne napore vlagajo vojska, zdravstvene službe, humanitarni delavci in drugi prostovoljci, tudi sodelovanje med policijo in vojsko je, kot prav ministrica, izjemno dobro.

Potrdila je, da ves čas v sodelovanju z avstrijskimi varnostnimi organi potekajo pogovori tudi o tem, da bi nekoliko razbremenili šentiljski center. Glede napovedi avstrijske notranje ministrice Johanne Mikl-Leitner o možnosti tehničnih zapor na meji z Avstrijo pa je slovenska notranja ministrica dejala, da se bo v zvezi s tem z njo popoldne slišala po telefonu. Za zdaj njene izjave razume v smislu, da gre za ukrepe za zagotavljanje varnosti in usmerjanje migrantov, da bi torej bili ustvarjeni pogoji za nadzorovan prehod migrantov čez državno mejo.

Györkös Žnidarjeva je Šentilj obiskala skupaj z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem, ki pa izjav za medije ni dajal.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X