728×90 – glava
728×90 – glava
Zmanjševanje prometa v Mariboru

Zmanjševanje prometa v Mariboru

Spreminjanje navad ljudi je dolgotrajen postopek, kljub temu pa v Mestni občini Maribor verjamejo, da bodo cilj, ki so si ga zastavili v celostni prometni strategiji in sledi evropskim smernicam, da do leta 2020 zmanjšajo promet osebnih vozil v mestnem jedru za 15 odstotkov, tudi dosegli.

Eden bolj odmevnih posegov je omejitev in spremenjen prometni režim na Koroški cesti. Župan Andrej Fištravec je poudaril, da bo bo umirjanje prometa v mestnem jedru postopoma prineslo tudi druge učinke, kot so zmanjšanje hrupa, bolj zdravo življenje in manj stroškov za popravilo cest. Posledično bodo lahko več denarja vlagali v javni potniški promet in urejanje kolesarskih stez.

Projekt Odprta Koroška – tritedensko poskusno delno zaprtje ceste so pripravili na mariborski gradbeni fakulteti. Ugotovili so, da v tem času v mestnem jedru do večjih zastojev ni prihajalo, so pa več prometa zaznali na Lentu in Krekovi ter Maistrovi ulici. Tudi testna prometna ureditev s sistemom skupnega vodenja kolesarjev in motoriziranega prometa na vozišču brez sredinske črte, se je po mnenju stroke izkazala za uspešno. S pomočjo realnih in zanesljivih meritev bodo zdaj lahko strokovne službe predlagale nadaljnje ukrepe za umirjanje prometa v mestnem jedru, so napovedali na mariborski občini.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X