728×90 – glava
728×90 – glava
Samo v Lenartu 5 poškodovanih srn!

Samo v Lenartu 5 poškodovanih srn!

V zadnjem času dobimo s strani policistov veliko obvestil o povoženi divjadi. Samo v zadnjih štiriindvajsetih urah so policisti policijske postaje Lenart obravnavali 5 prometnih nesreč z udeležbo divjadi.

Tako kot pomladi je tudi v jesenskem času možnost nevarnih srečanj z divjimi živalmi močno povečana. Statistični podatki pričajo o tem, da v Sloveniji zabeležimo približno 7.000 povozov divjadi na leto, od tega je velika večina srnjadi. Trk s srno je za žival večinoma usoden.

Še posebej nevarne za trke z živaljo so podeželske ceste in prehod preko ceste med gozdom in polji. Večina nesreč se zgodi zgodaj zjutraj in zvečer preko noči, vedno več nesreč, pa se pojavlja tudi čez dan, opozarjajo policisti. Voznikom policisti svetujejo, naj bodo na cesti čim bolj previdni in upoštevajo znake, ki opozarjajo na nevarnost divjadi na cesti, opazujejo rob cestišča, vzdržujejo varnostno razdaljo s spredaj vozečimi vozili in uporabljajo dolge luči, saj se očesa večina živali ob osvetlitvi svetijo in jih je tako moč opaziti. Na nepreglednih mestih v bližini gozda vozite s prilagojeno hitrostjo. Poskusite predvideti kje bi lahko bila nevarna mesta in vozite še bolj previdno kot ponavadi in s primerno varnostno razdaljo.

Dobro je tudi vedeti, da srne pogosto potujejo v večjih skupinah ali tropih. Kjer vidite eno, jih je lahko še veliko več.

Kako postopati v primeru nesreče

Zavarujte kraj nesreče in oskrbite morebitne ranjence v vozilu. Če se je žival pri trku poškodovala in pobegnila, je potrebno o tem obvestiti Regijski center za obveščanje na 112, ki naprej obvesti pristojno lovsko družino. Lovci bodo ranjeno žival pozneje izsledili in ji skrajšali muke. Ranjene živali ne premikajte in se ji ne približujte, saj vas lahko poškoduje. Mrtvo žival odstranite s cestišča, da preprečite nalete in nove nesreče. Vendar zaradi možnosti okužb mrtve živali ne premikajte z golimi rokami. O trku obvestite policijo le v primeru, ko želite obravnavo prometne nesreče z materialno škodo ali je v nesreči kdo utrpel telesne poškodbe.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X