728×90 – glava
728×90 – glava
Martinovanja

Martinovanja

Ta konec tedna se bo tudi na našem koncu zvrstilo več martinovanj. Tako bodo mošt spreminjali v vino v Lenartu, na Sveti Ani in v Sveti Trojici, Hotinji vasi, v občini Rače Fram, celodnevno martinovanje pripravljajo v Gornji Radgoni….

SVETA TROJICA

Nekoliko drugačno in posebno martinovanje bo to soboto (7. novembra) v Sveti Trojici, s pokušino vina se pri stari preši prične že ob 16. uri.

POSNETEK: PETER LEOPOLD

LENART 
Krst mošta, vino, martinovo gos in druge domače dobrote, bodo na voljo tudi na lenarškem martinovanju, ki bo to soboto na Trgu osvoboditve od 11. ure naprej, nam je povedal Marko Šebart, predsednik lenarškega društva vinogradnikov in slovenjegoriški Ovtar:

POSNETEK: MARKO ŠEBART

SV. ANA
Na Sv. Ani se s tradicionalnim martinovanjem zaokrožujejo tako imenovani Postičevi dnevi. Že pred samim martinovanjem na pokriti tržnici, ob 14. uri, se pa lahko odpravite na voden ogled po Postičevi vinogradniško učni poti. Tudi na Sv. Ani je organizacijo dogodke prevzelo Društvo vinogradnikov in v njihovem imenu, je o sobotnem dogodku spregovoril predsednik Viktor Kapl:

POSNETEK: VIKTOR KAPL

SELNICA OB DRAVI
Člani Kulturnega društva Pavza iz Selnice ob Dravi prirejajo martinovanje v Selnici ob Dravi. Martinovanje se prične s pohodom na Vinski Vrh, to soboto ob 11. uri. Zakaj je martinovanje pri njih nekaj posebnega pa bo povedal Janko Lisjak:

POSNETEK: JANKO LISJAK

RAČE FRAM
Ob sobotah pri gradu Rače poteka tržnica domačih dobrot, ta tedne pa bo dogajanje preusmerjeno k vinu in vinogradnikom, ki pripravljajo martinovanje. Tudi to bo potekalo na grajskem dvorišču v Račah, in sicer od 15. ure dalje, nam je povedal tamkajšnji župan Branko Ledinek:

POSNETEK: BRANKO LEDINEK

HOTINJA VAS
Martinovali pa bodo tudi na vaški gmajni v Hotinji vasi – v soboto, od 13. ure dalje, prireditev pa pripravlja Turistično društvo Hotinja vas. V programu bodo nastopili ljudski pevci KVIN-TON, Folklorna skupina KUD Milke Zorec, Samotarji DU Hoče, ljudski godci Stoperška banda DU Stoperce. Na stojnicah bodo ob vinu seveda še kuhali jedi na žlico, pekli palačinke in kostanj.

GORNJA RADGONA
Na martinovo soboto, 7. novembra, tradicionalno praznovanje pripravljajo tudi v Gornji Radgoni. Martinovanje se bo odvijalo v Kerenčičevi ulici čez ves dan, od 10. do 20. ure, s pestrim kulturno-zabavnim programom. Pripravljajo krst mošta, mogoč bo ogled kleti in Špitala, vozil bo turistični vlak, na voljo bo ponudba na tržnici, nastopile bodo folklorne in tamburaške skupin, pripravljajo pa tudi koncert skupin Rock Partyzani in Mladi pomurci. V mladinskem centru bo pa ob 21. uri še nastop skupine džeZZva.

PTUJ
Na Ptuju bo martinovanje potekalo v soboto in v sredo. Na mestni tržnici v soboto od 10. ure naprej pripravljajo vinogradniške igre – špricar pong, ponudbo domačih vin in drugih kulinaričnih dobrot, za dobro voljo pa bodo skrbeli Frajkinclarji in Štajerski fakini. Na god Sv. Martina pa bodo zbrane v mestnem središču zabavali Štajerskih 7 in Ansambel Smile. Imenovali pa bodo tudi 6. ptujsko vinsko kraljico.

MARIBOR, HAJDINA, JUROVSKI DOL, CERKVENJAK, BENEDIKT
Na sam god Sv. Martina, v sredo, 11. novembra, bo največje martinovanje na prostem v slovenskem prostoru potekalo v Mariboru, ko se v štajerski prestolnici zbere nekaj tisoč obiskovalcev iz cele Slovenije. Poklon jeseni in veselo druženje na Trgu Leona Štuklja spremljata bogat kulturno-zabavni program ter seveda tradicionalna vinsko-kulinarična ponudba. Za dobro vzdušje pa bodo letos skrbeli Nuvirtovi Štajerci, Skupina Gadi in Ansambel Saša Avsenika.
Iz mošta vino, pridi na Hajdino pa so dogajanje okrog vina in Marina poimenovali v občini Hajdini, kjer bodo martinovali v sredo, v šotoru, z Modrijani.
V Jurovskem Dolu bodo martinovali prihodnjo nedeljo, 15. novembra, prav tako v Cerkvenjaku, v Benediktu pa takrat pripravljajo tako imenovano Pokušino mladega vina.

 

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X